Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ПДВ і бюджетні кошти: позиція ДПС, – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group для видання «Юрист&Закон»

Стаття опублікована у журналі «Юрист&Закон» № 45

В публікації розглянемо позицію ДПС щодо об’єкту оподаткування ПДВ у разі, якщо комунальне підприємство – платник податку на додану вартість отримує грошові кошти (в т.ч. бюджетні) від покупця або замовника, який є розпорядником бюджетних коштів, при цьому такі кошти не є оплатою за товари або послуги, які постачаються комунальним підприємством.

У такому випадку, кошти надаються підприємству комунальної власності для використання цих коштів в господарській діяльності на відповідні цілі та поверненню не підлягають.

Зокрема, отримані на безповоротній основі кошти можуть використовуватися в господарській діяльності підприємства, наприклад на придбання матеріалів, на відрядження, на оплату комунальних послуг, тощо.

Отже,відповідно до вищезазначеного, у разі отримання комунальним підприємством на безповоротній основі коштів від покупця або замовника- розпорядника бюджетних коштів, які мають використовуватися в господарській діяльності на визначені цілі, така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Разом з тим, у разі якщо комунальне підприємство отримує грошові кошти (в тому числі бюджетні) від замовника/покупця, як оплату/ компенсацію за товари або послуги, які надаються або будуть надані в майбутньому таким комунальним підприємством безпосередньо покупцю/замовнику (розпоряднику бюджетних коштів) та якщо таке комунальне підприємство є виконавцем в рамках бюджетних програм, то у такому випадку такі операції із отримання грошових коштів (в т.ч. бюджетних) для комунального підприємства є об’єктом оподаткування ПДВ.

Враховуючі вищевикладене, об’єкт оподаткування ПДВ виникає та залежить безпосередньо від факту проведення господарської операції з постачання послуг/робіт за місцем постачання: митна територія України (ст. 186 ПКУ), в тому числі за операціями, які здійснюються в рамках бюджетних програм та зовсім не залежать від шляху використання таких коштів, які отримані від покупця або замовника – розпорядника бюджетних коштів та виду отриманих коштів, чи то бюджетні, чи то не бюджетні.