Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Представник Юридичного об&#39єднання «ID Legal Group» прийняв участь у засіданні Круглого столу щодо дискусійних питань цивільного та господарського процесів

       Керівник судово – правового департаменту ID Legal Group 11 квітня 2016 року став учасником засідання серії Круглих столів щодо дискусійних питань цивільного та господарського процесів, організаторами якого виступили Рада з питань судової реформи, Комітет з процесуального права Асоціації правників України та КНУ імені Тараса Шевченка.

       Під час роботи Круглого столу представниками адвокатури, судів та юридичних компаній обговорено два ключових питання, які передбачається врегулювати в проекті нового Господарського процесуального кодексу України та проекті змін до Цивільного процесуального кодексу України, які розроблені в рамках реалізації судової реформи в Україні, а саме:

       – Розподіл судових витрат;

       – Зловживання процесуальними правами.

       Учасниками зібрання підтримано правильність рішення щодо закріплення на законодавчому рівні обов’язку компенсації судових витрат, розподілу такої компенсації між сторонами залежно від результатів розгляду справи та закріплення розміру компенсації в судовому рішенні. Прогресивним кроком визнано запровадження інституту попереднього визначення судових витрат та забезпечення попередньої оплати судових витрат.

       Іншим не менш вагомим питанням, яке розглядалось в ході засiдання, стало запобігання зловживання процесуальним правами. В ході дискусії учасники погодились з необхідністю змін до процесуального законодавства, які б запобігали, або щонайменше робили економічно невигідними вчинення так званих процесуальних диверсій. З огляду на те, що закріплення в законі радикальних дій запобігання, як наприклад відмова у позові стане порушенням конституційного права на справедливий суд учасники погодились, що закріплення у процесуальному законодавстві повноважень суду/судді на накладення штрафу, винесення окремої ухвали щодо осіб, які зловживають процесуальними правами стане дієвим механізмом впливу на порушників.

       У разі прийняття обговорених змін до процесуального законодавства господарський та цивільний процес зробить ще один крок в напрямку наближення до європейського законодавства.