Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Тебе чують лише тоді, коли твої аргументи безапеляційні», – інтерв’ю Олега Добровольського, партнер ID Legal Group для «Юридичної Газети»

Інтерв’ю опубліковано в «Юридичній Газеті» №51-52 від 24 грудня 2019 року

«Систему змінюють люди, які мають бажання та можливість це зробити. Якщо не вистачає хоча б одного з цих елементів, то система тебе зламає», — так вважає колишній держслужбовець, а зараз партнер ID Legal Group Олег Добровольський. Він розповів «ЮГ» про те, що змінилося у 2019 р., як ці зміни вплинуть на роботу в наступному році, які проблеми залишаються болючими для бізнесу, а також які цінності виховує державна служба

 

— Олеже, чим Вам запам'ятався цей рік?

— Розвитком і змінами в усьому: в нашій компанії, у сфері оподаткування, в державі. Це був непростий рік. Насамперед, ID Legal Group пройшло через третю річницю свого заснування. Поступово наближуємося до четвертої (в березні 2020 р.). Якщо ще рік тому ми були невеликим, але професійним юридичним об'єднання, то зараз ми стали більшими.

Зокрема, у 2018 р. ми розширили напрямок адвокатури в податковому праві, а вже в лютому зрозуміли, що це не просто напрямок діяльності, а повноцінна самостійна практика. Тому створили окремо адвокатське об'єднання ID Legal Group. Тепер наша компанія складається з трьох китів: юридичне та адвокатське об'єднання, а також аудиторська фірма. Ми почали надавати послуги не лише в галузі податкового права, але й опікуватися комплексним захистом бізнесу: аудит, бухгалтерські послуги, податкове консультування, адвокатура тощо.

Ми розширили коло практик, в яких працюємо. Тепер надаємо послуги в галузі господарського права та вирішення трудових спорів. До речі, трудовими спорами ми почали займатися pro bono. Мали намір допомогти колишнім колегам у трудових спорах з державою, а зараз вже вимальовуємо як повноцінний напрямок діяльності. Не лише консультуємо, але й супроводжуємо перевірки Держпраці. Ми зміцнили нашу команду, розширили коло клієнтів, додали нові кейси. Для нас цей рік став дійсно інноваційним.

Що стосується загального, то наша країна пройшла через вибори. Обрали Президента, оновили Верховну Раду, змінилися політичні орієнтири. Аналізуючи зміни, які відбулися і відбуваються в галузі оподаткування, можна сміливо стверджувати, що роботи в ID Legal Group менше не буде.



— Як Ви оцінюєте зміни, які відбулися у 2019 р.?

— Складне питання. Як я вже сказав, відбулося перезавантаження влади, змінилися орієнтири. Верховна Рада все ще працює в дуже оперативному режимі. Було схвалено багато законопроєктів, анонсовано ще більше. Всі вони непрості. Поки що неможливо до кінця зрозуміти їхній вплив. Тому ми спостерігаємо та аналізуємо.

Я поділив би ці зміни на кілька груп. По‑перше, зміни, які наближають Україну до світових стандартів. Про них неодноразово висловлювалася світова спільнота. Це законопроєкти про BEPS, про контрольовані іноземні компанії тощо. По‑друге, це законопроєкти, які мають на меті розширити базу оподаткування або спрямувати до бюджету додаткові кошти. Схвалюючи ці законопроєкти, депутати інколи викликають обурення серед підприємців, особливо серед середнього та малого бізнесу. Це цілком зрозуміло. Підприємець бажає працювати простіше і сплачувати менше.

Водночас ми бачимо кроки в напрямку імплементації майбутньої податкової реформи. Анонсується нульова декларація, загальнообов'язкове декларування, реформа податкової міліції, впровадження податку на виведений капітал. Однак все це анонсується на наступний рік. Почала роботу оновлена податкова служба, перші тижні працює митна служба. Тому основні зміни та їхні результати я бачу в наступному році. Однозначно, він буде непростий.

— Як всі ці зміни вплинули чи можуть вплинути на практику податкового права?

— Безпосередньо. Принцип ID Legal Group — ми не боїмося спілкуватися безпосередньо з контролюючими органами в межах правового поля. Потрібно як доносити, так і аргументовано відстоювати свою позицію. Тебе чують лише тоді, коли твої аргументи безапеляційні.

Як би не змінювалися люди, які працювали спочатку в ДФС, а зараз ДПС або ДМС — законодавство радикально не змінювалося. Наразі нам анонсують повноцінну податкову реформу. Запроваджуються нові податки, формуються нові правила. Якими вони будуть? Яких наслідків нам очікувати? Поки що невідомо. 2020 р. буде роком нового розвитку нашої галузі, можливо, навіть роком формування нових правил гри та нової практики.

Можна впевнено сказати, що працюючи в галузі податкового права, замало бути просто юристом. Потрібно розуміти, як обчислюються і сплачуються конкретні податкові платежі, податки, як ведеться бухгалтерський облік, як здійснюються податкові перевірки тощо. Тобто потрібно або бути експертом, або мати в команді експертів з цих питань. Бізнес хоче, щоб юристи виступали в ролі бізнес-радників, які комплексно підходять до вирішення завдань, допомагають бізнесу зростати та розвиватися. Наші клієнти вже отримують від нас не лише юридичні, але й бізнесові, фінансові та економічні поради, поруч з традиційними вирішенням проблем, пов'язаних з кримінальним провадженням або представництвом у судах.

Тому відповідь на ваше запитання однозначна — галузь буде розвиватися і змінюватися. В податковому праві на заміну традиційним юридичним компаніям прийдуть вузькопрофільні компанії, які будуть спеціалізуватися на всіх аспектах, пов'язаних з безпекою бізнесу в галузі податкового права.

— Як змінилися запити Ваших клієнтів за цей рік? Які питання залишаються болючими для бізнесу?

— Головна проблема як була, так і залишається — це податкові перевірки. Стандартна вимога — донарахування податків, достатньо часто з ПДВ. Співробітники підприємства, отримавши рішення фіскалів, не розуміють, де вони помилилися, за що вони мають сплатити. Нехтування рішенням фіскалів може призвести до негативних наслідків: донарахування пені, штрафів, навіть накладення арешту на активи підприємства, порушення кримінальної справи. Якщо раніше ми частіше долучалися на етапі, коли вже є рішення податкового органу, з яким потрібно щось робити, то зараз наші клієнти долучають нас заздалегідь.

Деяких клієнтів ми взяли на повноцінний супровід. Спеціально для них ми запровадили нову послугу — експрес-аудит. Це унікальна опція, яку ID Legal Group запровадила цього року. Команда наших фахівців (аудитор, податковий консультант, юрист та адвокат) у стислий термін (2‑3 дні) здійснюють повний аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства. Це дозволяє визначити ризики та наслідки, які можуть виникнути в результаті перевірки контролюючим органом.

Залишається болючим для клієнтів питання трансфертного ціноутворення. Його можна назвати трендом року. На жаль, практика ще не сформована остаточно, майже немає рішень судів. Тому ми продовжуємо працювати в цьому напрямку.

Ще одна болюча проблема для бізнесу — це так звана податкова міліція. Останнім часом (наприкінці своєї діяльності) деякі працівники цього підрозділу все частіше порушують фактові кримінальні провадження не просто без досконалої доказової бази, а взагалі за її повної відсутності. Страждає лише бізнес, а відповідальність державного апарату на нулі. З нетерпінням чекаємо на справжнє перезавантаження цього органу шляхом голосування за законопроєкт «Про бюро фінансових розслідувань».

— Які послуги, на Вашу думку, матимуть попит у наступному році?

— В наступному році ринок послуг матиме кілька основних рис. По‑перше, вузькопрофільність. Чому? Як на мене, вузька спеціалізація, як нейрохірургія, потребує індивідуального підходу, експертної оцінки. Один надріз — і видалення проблеми. До того ж почути й зрозуміти клієнта простіше невеликій компанії. Наприклад, в ID Legal Group, завдяки спеціалізації та досвіду наших фахівців, ми досконало знаємо, як працює система податкових органів, ми передбачаємо їхні кроки та оперативно вибудовуємо контрзаходи.

По‑друге, універсальність у своїй спеціалізації. Якщо анонсується, що надається комплекс послуг у сфері податкового права, то це має бути комплекс. Не лише захист у кримінальному проваджені або супроводження в суді. Мають бути аудиторські чи бухгалтерські послуги, податкове консультування. Потрібно ще до початку перевірки знати всі слабкі місця компанії, усунути їх максимальну кількість, а вже потім супроводжувати перевірку (бажано, не доводячи справу до суду).

Простий приклад: до нас звернувся клієнт майже перед початком перевірки. Ми провели експрес-аудит і виявили ризик потенційних донарахувань майже на 5 млн грн. Всі слабкі місця не вдалося виправити, але в результаті перевірки було донараховано лише близько 120 тис. грн. Враховуючи, що у нас було обмаль часу, такий результат я вважаю дуже вдалим. Такі ситуації непоодинокі.

По‑третє, унікальність послуг. Приклад я частково наводив, але трохи доповню. Існує така річ як аудиторські перевірки. Вони відбуваються за стандартами, розробленими Аудиторською палатою України, з дотриманням відповідних форм. Однак ця перевірка не дає оцінку тим ризикам, які бачить податкова під час своєї перевірки. Разом з аудиторами ID Legal Group ми доповнили цю послугу податковим експрес-аудитом з оцінкою податкових ризиків. Бізнес хоче унікальності, яка надасть максимальні гарантії захисту в перспективі та прогнозований результат. Я завжди казав і кажу — не існує безвихідних ситуацій, можна знайти позитивний варіант виходу з будь-якої ситуації шляхом правильно побудованої стратегії захисту.

— У Вас і Ваших колег був досвід роботи на державній службі. Зараз спостерігається протилежна тенденція, коли чимало юристів з приватного сектору йдуть на держслужбу. Як Ви оцінюєте цей тренд?

— Важливо не те, звідки людина приходить на державну службу, а важливо, що вона на ній робить, як вона її змінює. Як на мене, держслужба — це, насамперед, школа. Коли я працював, починаючи з низів, то отримав дійсно фахову підготовку від старших колег.

По‑друге, це системність. Будь-який державний орган — це механізм, який має працювати як годинник. Коли будь-хто, приходячи до установи з візитом, не наражається на черги, скандали, а оперативно отримує послуги. Не витрачає багато часу, а може навіть отримати послугу, не відвідуючи установи.

По‑третє, це стратегія розвитку. Новий керівник, коли приходить на службу, має розуміти, як вона працює, в якому напрямку її потрібно змінювати, а головне — як це зробити. Які кроки зробити одразу, які через рік, а які через три роки. Визначити KPI та рухатися до них. Чи багато ви знаєте держустанов, де є стратегія хоча б на три роки?

— Чи може це змінити державну систему? Чи правду кажуть, що система змінює людей?

— Систему змінюють люди. Люди, які мають бажання і можливість це зробити. Якщо не вистачає хоча б одного, то система тебе зламає. Потрібно мати не тільки бажання щось змінити, але й практичні навички та розуміння, як це зробити. В цьому полягає головна проблема останніх часів. Розуміння, практика та можливість побудови стратегії розвитку або реформування певної галузі держави — це часи, дні та роки набутого багажу знань.

— Чи не замислювалися Ви про те, щоб піти в держсектор?

— Я віддав держслужбі багато років і добре знаю, що це таке. Насправді, робота там і тут дуже відрізняється. Ти не належиш собі, адже робота займає весь твій час. Я навіть кілька років майже не бачив дітей. Приходиш додому, а вони вже сплять, йдеш на роботу — вони ще сплять. Зараз для мене сім'я — це найголовніше. Що буде далі? Подивимося…

— Чи можна щось прогнозувати на наступний рік? Що Ви порадите своїм клієнтам: робити якісь підготовчі кроки до потенційних змін або лише реагувати на ті зміни, які вже відбулися?

— Як то кажуть, хочеш миру — готуйся до війни! Потрібно бути готовими до будь-яких ситуацій, тримати в порядку бухгалтерію. Зрозуміло, що неможливо все відстежити, але ж не важко хоча б періодично дивитися план-графік перевірок. Це вже дозволить зрозуміти, чи прийдуть до вас податківці. Потрібно відстежувати зміни. Якщо на це не вистачає часу, то наша команда ID Legal Group завжди готова прийти на допомогу.

— Які цілі Ви ставите перед собою та перед командою на наступний рік?

— Наші цілі амбітні. Ми будемо продовжувати займатися своєю справою, шукати нові шляхи, будувати нові стратегії. Прагнемо бути не такими, як зараз, а кращими. Головне — не забувати три речі: інтереси клієнта завжди на першому місці; довіру дуже важко завоювати, але легко втратити; команда — це не просто слово.