Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Україна буде надавати податкову інформацію податковим органам іноземних юрисдикцій в автоматичному режимі, – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group для видання «Юрист&Закон»

Статтю опубліковано у журналі «Юрист&Закон» № 41

В нашій публікації хочемо звернути увагу стосовно того, що ДПС має здійснювати збір інформації від банків (фінансових установ) щодо рахунків власників, або та осіб, які контролюють такі рахунки власників та які є податковими резидентами інших юрисдикцій-партнерів по обміну.

У зв’язку з тим, що Україна приєдналася до угоди (CRS) про автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків, а отже це передбачає щорічний обмін інформацією між Україною та юрисдикціями-партнерами.

Проте, слід зазначити, що обмін інформацією передбачає прийняття Україною відповідного законодавства щодо імплементації стандарту звітності CRS.

Наразі, щорічний автоматичний обмін інформацією між Україною та юрисдикціями-партнерами запрацює тільки після ухвалення Україною відповідного законодавства.

Разом з цим, назараз розроблено проект ЗУ щодо внесення змін до ПКУ стосовно автоматичного обміну інформації про фінансові рахунки.

Зокрема, після узгоджувальних процедур  такий проект має бути надіслано до КМУ з метою подання до Верховної ради України.

Зазначаємо, що в кінці звітного періоду податкові органи іноземних країн будуть надавати ДПС відповідну податкову інформацію з фінансових рахунків власників з метою виявлення доходів, які не задекларовано в Україні та виявлення резидентів України, які ухиляються від сплати податків.

Отже, отриманий від іноземних органів систематизований аналіз з фінансових рахунків власників буде сприяти контролю щодо повноти декларування доходів та активів, які підлягають оподаткуванню.

В свою чергу, Україна буде надавати податкову інформацію податковим органам іноземних юрисдикцій в автоматичному режиміза стандартом звітності CRS.

Слід зазначити, що інформацію стосовно фінансових рахунків власників за звітний рік збирають фінансові установи. Така інформація складається за ім’ям, адресою проживання, дата та місце народження, ІПН власника, №№рахунків, види отриманих доходів, тощо.

Звертаємо увагу, що перший обмін такою інформацією має відбутися у вересні 2024 року за звітний період 2023 рік.