Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Закінчення дії пільги з ПДВ для ІТ-сфери, – Євгеній Волик, податковий консультант ID legal Group для видання «Юрист&Закон»

Стаття опублікована у журналі «Юрист&Закон» № 6

В період з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, діяли пільги з ПДВ на операції з реалізації програмної продукції, а також  програмне забезпечення, оплата за які не вважається роялті[1].

Однак з 1 січня 2023 року термін дії пільги з ПДВ на постачання програмної продукції сплинув. Урядом було зареєстровано у Верховній раді України законопроект № 7611 щодо продовження терміну до 1 січня 2028 року, але пролонгація пільги так і не відбулася.

Українська ІТ-індустрія продемонструвала світу на що здатні їхні фахівці та спеціалісти і тому ІТ-проект Європейської Бізнес Асоціації підтримує зазначений документ. В свою чергу, для підтримки розвитку важливо створити умови, які будуть конкурентоздатні для бізнесу, а податок на додану вартість вплине на підвищення вартості товару та послуг, що ускладнить ведення бізнесу.

До операцій з реалізації програмної продукції, програмного забезпечення, що звільняло від сплати ПДВ належали:

– комп’ютерне програмування, а саме: операційні системи, навчальні та розважальні програми, ігри (та їх компоненти), онлайн-сервіси, інтернет-сайти та доступ до них;

– копії програм, додатки та компоненти до програм, у тому числі кодів або посилань для завантаження програми або її складових, додатків у вигляді коду для активації програмного забезпечення або програми;

– оновлення, апгрейд комп’ютерних програм та будь-які зміни до них в тому числі підписок (доповнення за певний проміжок часу);

– криптографічні засоби захисту інформації.

Отже, із 1 січня 2023 року необхідно нараховувати ПДВ на операції із постачання програмної продукції.

Проте маємо надію, що Урядом буде почуто ІТ-індустрію та схвалено законопроект № 7611, що в свою чергу надасть ІТ-сфері України конкурентоспроможність посеред інших країн світу, та буде спонукати до інвестицій.

[1] (п. 261 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ)

 

З повагою,

Євгеній Волик

податковий консультант ID legal Group