Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Чим загрожує новий Митний тариф платникам ПДВ, – Тетяна Савчук, аудитор ID Legal Group

Ні для кого не  є секретом, що код УКТ ЗЕД являється одним з обов’язкових реквізитів податкової накладної. А отже, важливо загострити увагу усіх платників ПДВ на те, що з 01 липня 2020 року набрав чинності новий Митний тариф(МТ) (Закон № 674). І ця зміна зачепить не тільки  безпосередньо імпортерів,  а й усіх платників податку на додану вартість,  так як новим   МТ –  визначено нові коди УКТ ЗЕД. А ми знаємо, що по імпортним товарам графа 3.2 заповнюється на всіх етапах постачання від імпортера до кінцевого споживача.

Державна  митна служба зазначила, що новий МТ чинний з 03.07.2020. ( лист від 02.07.2020 р. № 08-4/16-01-02/7/7302), хоча в самому законі визначено чинність з 01.07.2020.

Варто відзначити, що на такі товари як сигари, тютюн, суміші – старі коди діють до 01.01.2021 року. Багато кодів УКТ ЗЕД перейшло до нової версії без змін. Значна більшість кодів залишились без змін на рівні перших чотирьох цифр, що безумовно порадує  вітчизняних виробників, які можуть при складанні ПН використовувати лише перші чотири цифри коду.

Митники розробили та затвердили (наказ від 01.07.2020 р. № 234) перехідні таблиці відповідності кодів старої та нової версій. Якщо код не змінився – у Перехідних таблицях  митників зазначено знак «=». При зміні старого коду на новий у таблиці зазначено Знак «-».

Якщо ж у Перехідній таблиці навпроти коду зазначено Знак «ex» – це означає, що те, що раніше класифікувалося під одним кодом УКТ ЗЕД, тепер може класифікуватися за двома новими або  ж два старі коди  класифікуються під одним новим і значить визначення коду за новим МТ, потребує особливої уваги. Але окрім таблиць, необхідно буде використовувати Пояснення ДМСУ до кодів УКТ ЗЕД, які митники обіцяють оприлюднити на своєму офіційному сайті у найближчий час.

На сьогодні зрозуміло, що при складанні ПН при постачанні імпортних товарів починаючи з 03.07.2020 у графі 3.1 проставляємо код за новим МТ. Однак, якби все було так просто, то це були б не ми. І досі, ніхто з податківців не повідомив, що робити бізнесу при реалізації залишків імпортних товарів, придбаних(імпортованих) з кодами старого митного тарифу, тобто до 03.07.2020, і це доволі сумно, оскільки не правильне визначення коду може привести до блокування ПН.

Слід зазначити, що в податковому кодексі відсутнє застереження, що код УКТ ЗЕД повинен проставлятися згідно з класифікатором, що діє на момент складання ПН. Тому, на нашу думку, безсумнівно  при постачанні імпортером ввезеного товару необхідно застосовувати код, який зазначено в митній декларації.

Якщо   мова йде про суб’єкта , який здійснює перепродаж товарів ( не виробник, не  імпортер, якому важко буде визначити нові коди), то логічно було б застосовувати код, який зазначено в ПН, отриманій від постачальника/імпортера, так як нема підстав для зміни продавцем коду УКТ ЗЕД,   погодженого з митницею та зазначеного у ПН імпортера. Особливо якщо враховувати, що визначити новий код просто за перехідними таблицями не завжди реально.

 Це надало б  можливість уникнути проблеми блокування у зв’язку з розбалансуванням  кодів придбання(на вході) та продажу (на виході).

А як коригувати ПН з новими кодами?! Фактично в РК будуть товарні позиції, які відсутні в податковій накладній.

Але нажаль, новий Митний тариф діє, а ми і досі не уявляємо, як буде налаштована програма реєстрації ПН/РК. Що робити, якщо програма не буде пропускати старі коди? Чи не виникне у податківців спокуса у використанні такої формальної причини, як невідповідність коду УКТ ЗЕД для зупинення реєстрації ПН/РК? Адже  у категорії 101.16 ЗІР в одному із роз’яснень зазначалось, що «код УКТ ЗЕД/код послуги в ПН повинен проставлятися згідно з класифікаторами, що діють на момент складання ПН, у тому числі і у випадку якщо на дату постачання товару вказаний у митній декларації код УКТ ЗЕД змінився».

Окрім зазначеного, виникає питання, що до долі поданих таблиць даних платника податку на додану вартість у зв’язку зі зміною кодів. Позицію податківців, про повну відповідність кодів в ПН (відповідність перших чотирьох цифр тут не пройде) кодам в таблицях, ніхто не змінював. Отже, не виключена необхідність надання нових таблиць платниками, та ускладнення у роботі в період очікування їх прийняття.

Дуже хочеться скоріше почути позицію та роз’яснення податкової служби з приводу зміни кодів. А поки залишається надіятись, що програмне забезпечення податківців  не створить нового колапсу в процесі реєстрації ПН.