Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Чи дійсно паперові трудові книжки більше не потрібні? – Тетяна Савчук, аудитор ID Legal Group

5 лютого 2021 року Верховною Радою України був прийнятий Закон №3623 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі"(далі – Закон №3623). І хоча чинності він набуде іще через три місяці від дня опублікування, розібратися в основних його пунктах потрібно вже зараз.

Тож розглянемо основні зміни, які приніс цей Закон у життя роботодавців та усіх найманих працівників і розберемося в питанні, яке хвилює чи не кожного «Чи дійсно паперові трудові книжки більше не потрібні?»

Отже, основною зміною, яку передбачає вищевказаний закон є те, що відтепер усі відомості про трудову діяльність застрахованих осіб будемо вносити в електронному вигляді через веб-портал Пенсійного фонду. На перехідний період від паперових до електронних трудових книжок виділено цілих п’ять років. Саме за цей період Пенсійний фонд повинен включити до реєстру застрахованих осіб данні про трудову діяльність кожної працюючої особи. Тож виходить , що найближчі п’ять  років будуть використовуватися як вже  електронні трудові книжки так ще і паперові. Відомості про трудову діяльність Пенсійний фонд буде вносити на підставі тих даних, які повинні надати роботодавці або самі працівники, шляхом передачі сканкопій трудової книжки.

Після того , як данні з паперової трудової книжки будуть занесені вже до Державного реєстру, роботодавець повинен віддати оригінал трудової книжки працівнику. Але Законом передбачено, що працівник може вимагати від роботодавця і далі вести його паперову трудову книжку . Та це не зобов’язує роботодавця і далі зберігати її у себе. Працівник може надавати її тільки за потреби зробити запис.

При влаштуванні на роботу у працівників з’явиться можливість надавати роботодавцю відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб замість трудової книжки.

Якщо ж працівник буде звільнятися до того, як відомості з його трудової будуть передані до Пенсійного фонду , то в цьому немає нічого страшного . Процедура звільнення повинна відбуватися як і до прийняття Закону №3623. Єдине, що тепер обов’язково повинен зробити роботодавець – це видати у день звільнення працівнику копію наказу про його звільнення.

 

За новим Законом №3623 обчислення страхового стажу та призначення або перерахунок пенсії буде здійснюватися автоматично. Але також залишиться можливість, як і раніше подавати особисто заяву на призначення пенсії та інші необхідні для цього документи.

Якщо ж Пенсійний фонд виявить відсутність у Державному реєстрі даних для призначення пенсії за віком , то в такому випадку конкретна людина буде повідомлена про це і матиме три місяці щоб це виправити. В іншому випадку виплата пенсії буде призначена з іншого віку. Також відтепер з’явиться можливість самостійно відтермінувати свій пенсійний вік для отримання в майбутньому більшої пенсії на 0,5-0,75%.

На нашу думку, даний закон стане одним із кроків до осучаснення трудових відносин та скорочення витрат на ведення паперової документації.

Позитивним моментом є також те, що кожна застрахована особа може за допомогою особистого електронного ключа отримати доступ до свого електронного кабінету на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду та оперативно відслідковувати інформацію про свій набутий страховий стаж. А маючи в електронному вигляді усі достовірні дані , які раніше містилися у паперовій трудовій книжці більше можна не хвилюватися про можливість випадкового пошкодження або втрати трудової книжки.