Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зміна податкової адреси ФОПа. Позиція ДФС, – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

Наша публікація буде актуальною для тих ФОП (платників єдиного податку) у яких змінюється податкова адреса. А отже, з’ясуємо які дії передбачені діючим законодавством у такому випадку.

Нагадуємо, що нормою ПКУ визначено, що саме місце проживання фізичної особи (платника податку) буде вважатися  податковою адресою такої особи (п.45.1 ПКУ). За адресою місця проживання такий платник береться на облік у контролюючому органі, подає податкову декларацію та сплачує єдиний податок.

Звертаємо увагу, що якщо фізична особа (платник податку) змінює місце проживання, у такому разі контролюючий орган здійснює процедуру зняття з обліку за попереднім місцем проживання та взяття на облік такого платника за новим місцем проживання (п.66.3 ПКУ).

Важливо знати, що такий ФОП одночасно знаходиться на обліку за попереднім місцем проживання до моменту закінчення поточного року з зазначенням (платник за неосновним місцем обліку) та  на обліку в контролюючому органі за новим місцем проживання (нова податкова адреса) з зазначенням що він платник податків з наступного року.

Отже, платникам єдиного податку, у яких відбулась зміна податкової адреси, необхідно здійснити наступні дії:

1) зареєструвати в органі ДФС (за новою податковою адресою) нову книгу обліку доходів, після закінчення року в якій буде змінена адреса проживання;

2) податкова декларація, звіт 1ДФ подається та сплачується єдиний податок та ПДФО до закінчення поточного року за неосновним місцем обліку;

3) за новою податковою адресою (основне місце обліку) подається податкова декларація, звіт 1ДФ та сплачується єдиний податок та ПДФО тільки з першого січня наступного року.

Таку позицію виклала  ДФСУ  у  листі від 12.07.2019 р. N 3247/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.