Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Коли ж насправді припиняться повноваження прокуратури з проведення досудового розслідування? – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

В наших публікаціях, які вийшли наприкінці 2017 року та в березні 2019 року, ми згадували про те, що з20 листопада 2017 року прокуратура України втратила повноваження щодо відкриття та розслідування кримінальних проваджень, які підслідні ДБР.

Відповідно п.1 «Прикінцевих положень» (розділ Х) КПК України ч.4 ст.216 КПК України (підслідність ДБР) вводиться в дію з дня початку діяльності ДБР, але не пізніше 5 років з дня набрання чинності КПК України, тобто з 19.11.2012 року. Слідчі прокуратури з моменту початку роботи ДБР (за офіційною інформацією 27.11.2018 року) мали право розслідувати кримінальні провадження до моменту їх закінчення, але не більше двох років, тобто до 28.11.2020 року. Після закінчення дворічного терміну прокуратура повинна у тримісячний строк передати всі кримінальні провадження до ДБР.

Однак, за іншою нормою 5- річний термін з дня набрання чинності КПК України сплив 20.11.2019 року і, відповідно, прокуратура втратила повноваження і має три місяці для передачі матеріалів до ДБР.  

Нещодавно представники ГПУ повідомили в ЗМІ, що прокуратура хоч і припинила з 20.11.2019 функцію розслідування, нею буде здійснюватись процесуальне керівництво, а повноваження прокурорів виконувати процесуальні дії повинні забезпечити безперервність розслідування.

Таким чином, прокурори і після 20 листопада 2019 року фактично вправі проводити слідчі (процесуальні) дії в кримінальних провадженнях, які раніше розслідували. Що ж тоді змінилось? Фактично до розслідування прокурорських кримінальних проваджень приєднався ще один орган (ДБР, НАБУ або СБУ в залежності від кваліфікації). 

На нашу думку, фактично прокуратура припинить функцію досудового розслідування тоді, коли її представники не в праві будуть проводити слідчі (процесуальні) дії у кримінальних провадженнях, а їх повноваження обмежаться публічним підтриманням обвинувачення в суді та організацією і процесуальним керівництвом досудовим розслідуванням.