Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Деякі нюанси узагальненої практики ККС ВС щодо спеціальної процедури кримінального провадження за відсутності обвинуваченого, – Олег Добровольський, партнер ID Legal Group для журналу «Юрист&Закон»

Стаття опублікована у виданні «Юрист&Закон» №1 (2023 р.)

Касаційний кримінальний суд узагальнив деякі правові позиції за останні чотири роки під час досудового розслідування спеціальних кримінальних проваджень, які розслідуються заочно (за відсутності обвинуваченого).

Нагадаємо, що Спеціальне досудове розслідування здійснюється стосовно одного чи декількох підозрюваних згідно із загальними правилами досудового розслідування у відповідності до положень глави 24-1 КПК України і тільки за складами кримінальних правопорушень, визначених в КПК України, і виключно на підставі ухвали слідчого судді.

Одним із важливих правових питань у спеціальному досудовому розслідуванні є порядок вручення підозри та повісток підозрюваному, який в цей час знаходиться на тимчасово окупованій території. ККС визначив, що додатковим заходом вручення повідомлення про підозру і повісток є надсилання повідомлень в месенджері Viber та як підтвердження отримання – інформація в месенджері, що підозрюваний переглянув ці повідомлення.

Як додатковий захід повідомлення особи такий спосіб напевно має право на життя, але враховуючи неякісний мобільний зв‘язок та інтернет на тимчасово окупованих територіях та можливість привласнення телефону обвинуваченого сторонніми особами, гарантії ознайомлення з направленими йому документами через мессенджер занадто малі.

Порушенням права на захист та кримінального процесу ККС визначив пасивну участь захисника у спеціальних досудових розслідуваннях, яка підтверджується : не заявленням ним будь яких клопотань, погодження зі всіма клопотаннями сторони обвинувачення, відсутність зустрічей з обвинуваченим тощо.

Право на захист та робота захисника у спеціальних досудових розслідуваннях є основним напрямком і фактично від захисника у багатьох питаннях залежить хід справи, тому повністю погоджуємось із позицією ККС –  його пасивна участь у таких справах є неприпустимою.

Крім того, ККС дотримався позиції щодо механізму ознайомлення обвинуваченого про судові засідання, взагалі про здійснене відносно нього спеціальне досудове розслідування за його відсутності та про заочно оголошений вирок, яка відповідає нормам КПК. Таким механізмом визначено розміщення оголошень на вебпорталі «Судова влада України» та в газеті «Урядовий кур’єр».

На нашу думку розміщення таких оголошень не дає стовідсоткової гарантії повідомлення підозрюваного або обвинуваченого, який взагалі не був обізнаний про початок спеціального досудового розслідування відносно  нього, але суд в даному випадку таким чином виконує свій обов‘язок щодо ознайомлення та повідомлення обвинуваченого зі всіма засіданнями та рішеннями суду, з якими він зобов‘язаний ознайомити особу у відповідності до норм КПК.