Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Податкові перевірки. Яку тактику захисту обрати? – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group для журналу «Юрист і Закон»

Стаття опублікована в журналі «Юрист і закон» № 02 від 23 січня 2020

Податкові перевірки – це саме та тема, до якої український бізнес ставиться з певною пересторогою. Адже заздалегідь, за винятком планових перевірок, неможливо дізнатися про їх проведення. Тож зазвичай із наявної практики випливає, що керівники й головні бухгалтери підприємств не завжди підготовлені, а тому схильні до того, щоб мерщій і, звісно, з мінімальними втратами перевірки завершились.

У цій публікації спробуємо дати певні поради щодо набору напрацьованих фахівцями податкової практики ID Legal Group правил як стратегії перемоги під час комунікації з податковими органами, які дадуть можливість бізнесу перемогти "супротивника".

Щодо планових перевірок підприємств варто зазначити таке: від їх проведення важко відступитися, оскільки їх погодила ДПС України і вони оприлюднені на офіційному сайті (https://tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/), хоча план постійно коригують (перше коригування починається з другого календарного місяця поточного року). Отже, кожному суб'єкту господарювання доцільно самотужки відстежувати оновлення плану, що зазвичай відбуваються щомісячно, і в разі чергових змін шукати себе за кодом ЄДРПОУ, а фізичній особі – підприємцю – за повним найменуванням платника податків (П. І. Б.).

До речі, на сьогодні у 2020 році податківці запланували загалом провести понад 6 тис. планових перевірок суб'єктів господарювання.

Безсумнівно, у кожного з них постає питання: якою ж мірою оцінити всі ті "вразливі місця" діяльності, які слугували підставою для внесення до плану перевірок і, відповідно, більшою мірою стануть підґрунтям для нарахувань податківцями.

І тут першочерговою порадою на стадії підготовки до перевірки з метою нівелювання значних штрафів стане здійснення попереднього експрес-аудиту первинних документів, бухгалтерської й податкової звітності підприємства, а також правильності обчислення та сплати податків.

Безперечно, власні трудові ресурси підприємства (підрозділ бухгалтерії на чолі з головним бухгалтером) здатні самостійно виконати цю функцію.

Хоча з особистого досвіду порадили б власникам бізнесу залучити зовнішню незалежну компанію, яка має в штаті юристів, аудиторів, податкових консультантів й адвокатів, які комплексно вирішують наявні проблеми, що дасть змогу значно мінімізувати певні ризики. Адже незалежний погляд покаже саме ті "вразливі місця", які не помітні в процесі щоденної рутинної діяльності підрозділу бухгалтерії підприємства.

Наслідком проведеного експрес-аудиту стануть письмові рекомендації щодо усунення виявлених слабких сторін облікової політики та ведення бухгалтерського й податкового обліку підприємства. За наслідками аудиту підприємство зможе скоригувати встановлені недоліки, що надалі в прямому сенсі вплине на кінцевий результат перевірки.

Водночас під час розгляду практичних аспектів захисту особливого значення набуває присутність незалежних представників або консультантів із податкової практики задля налагодження комунікації з інспекторами, які здійснюють перевірку, та з метою виявлення додаткових проблемних питань, їх оцінки та шляхів вирішення сумісно з клієнтом.

Дуже важливо, щоб на запит податкового інспектора будь-яке пред'явлення первинних документів було загалом проаналізовано щодо змісту господарської операції й правильності відображення цих операцій у бухгалтерському й податковому обліку. Отже, варто кілька разів поміркувати перед тим, як прийняти рішення про їх надання.

Розроблена тактика, продумані кроки й обрана лінія захисту спільно з клієнтом під час податкової перевірки дасть можливість нівелювати виникнення значних штрафів і, як наслідок, успішно її завершити.

Ну що ж, здається, такі дієві прийоми захисту, як експрес-аудит і супроводження перевірки незалежними фахівцями, з'ясували.

А втім, якщо ви дізналися про призначену перевірку майже напередодні й не маєте часу на її підготовку, то в цьому разі є законодавчі підстави відкласти її в часі (наприклад, якщо перед запланованою перевіркою втрачено документи або ж сталося їх пошкодження). Тоді протягом 5 днів потрібно повідомити про це податкові органи у встановленому Податковим кодексом України порядку.

За таких обставин у платника податків виникне обов'язок щодо відновлення первинних документів упродовж 90 календарних днів, а строк проведення перевірки буде відтерміновано до дати відновлення документів у межах цих строків.

І насамкінець зауважимо, що все-таки більшість підприємців побоюються перевірок контролерів, оскільки відповідальність за певні порушення законодавства постійно посилюється. У цьому разі доречно буде обрати таку стратегію захисту від податкової перевірки, як недопуск контролюючих органів до проведення перевірки.

При цьому не менш важливим аспектом є і те, що поряд із недопуском податкових інспекторів до перевірки підприємство повинно вжити заходів щодо реалізації процедури оскарження наказу на перевірку.

Однак передусім варто пам'ятати, що, яку б побудову однозначно правильної стратегії спілкування й захисту своїх інтересів у відносинах із контролюючими органами ви не обрали, вона можлива лише з огляду на врахування всіх особливостей та об'єктивну оцінку кожної конкретної ситуації.