Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Відображення доходу ФОПом 3 групи отриманого від нерезидента в іноземній валюті, – Вячеслав Коморний, податковий консультант ID Legal Group для видання «Юрист&Закон»

Стаття опублікована у журналі «Юрист&Закон» № 20

При проведенні операцій платниками єдиного податку 3 групи з нерезидентами, виникає ситуація при розрахунках нерезидентом за отримані послуги (товари), банк замовника на підставі інвойсу та контракту утримує комісію з платежу, що сплачується платнику податків на рахунок. Таким чином платник єдиного податку отримує суму на рахунок меншу ніж виставлено в інвойсі.

Отже виникає питання, яку суму відображати в доходах ФОП, фактичну яка надійшла на рахунок, чи все ж таки ту що виставлена в інвойсі.

Також слід звернути увагу на дату доходу, так як у нас є дата фактичного зарахування коштів, та дата проведення платежу нерезидентом.

Зазначимо, що згідно з  Законом від 5 квітня 2001р №2346-ІІІ «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» існує готівкова та безготівкова форма розрахунків. Безготівкові розрахунки – це переказ певної суми коштів на рахунок отримувача з рахунку платника, а також згідно доручення фізичних чи юридичних осіб перерахування банком грошових коштів, внесених готівкою до каси, на банківський рахунок отримувача. Ці операції банк проводить згідно розрахункових документів (п.1.4 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні).

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності та нарахування єдиного податку керується нормами ПКУ встановленими главою 1 розділу ХІV.

Крім того у відповідності до норм п.44.1 Кодексу, податкова декларація складається на підставі первинних документів.

Платниками єдиного податку 3 групи, є фізичні особи-підприємці, або юридичні особи, у яких дохід у звітному році не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, визначений на 1 січня звітного року (пп.3 п.291.4 ст. 291 ПКУ).

Відповідно ст. 292 Кодексу доходом вважається дохід, отриманий в грошовій формі протягом звітного періоду.

Датою доходу є дата зарахування грошових коштів, а також при отримані ФОПом товарів (робіт, послуг) на безоплатній основі, є дата підписання акту яким здійснено дані операції, це правило регулює п.292.6 ПКУ.

Дохід, виражений в інвалюті, відповідно до п.292.5 ПКУ, здійснюється конвертація в гривню за офіційним курсом НБУ на дату отримання доходу.

Враховуючи наведене, при здійсненні розрахунків за поставлений товар (надані послуги), якщо із суми виручки утримується комісія фінансовою установою за переказ коштів, то доходом  є вся сума виручки (в тому числі комісія банку), яка зазначена в інвойсі та відображається в обліку ФОП.

Дохід в інвалюті, підлягає перерахунку у гривні за офіційним курсом, на дату отримання коштів на рахунок. При цьому, дата отримання доходів є дата отримання коштів на рахунок в іноземній валюті.

 

З повагою,

Вячеслав Коморний

податковий аудитор

ID Legal Group