Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зміна запобіжного заходу на більш м‘який за відсутності сторін у судовому засіданні в умовах військового стану можлива, практика суду, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

На початку березня 2022 року Вищим антикорупційним судом прийнято рішення за клопотанням сторони захисту щодо зміни запобіжного заходу із застави на особисте зобов‘язання за відсутності явки у судове засідання захисника та обвинуваченого (Справа № 991/5538/21). Захисник у своєму клопотанні просив замінити обвинуваченому запобіжний захід у вигляді застави в сумі 315300 грн. на особисте зобов‘язання. При цьому захисник клопотав про перерахування всього розміру застави на спеціальні рахунки на підтримку ЗСУ. Відсутність під час розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу сторони захисту у судовому засіданні захисник мотивував необхідністю участі обвинуваченого у підтриманні порядку та безпеки в Одеській області. Враховуючи відсутність норм кримінального процесу які б регулювали вирішення питання про можливість розгляду такого клопотання за відсутності сторін в умовах військового стану, Вищий антикорупційний суд мотивував своє рішення нормами Конституції та іншими загальними нормами, акцентувавши увагу на те, що право обвинуваченого на реалізацію і захист його процесуальних прав повинно бути виконано судом навіть в умовах війни, вирішив за можливе розглянути дане клопотання за відсутності сторони в залі судового засідання. Зауважимо , що прокурор також був відсутній у судовому засіданні і тому фіксація судового засідання технічними засобами не проводилась. 

Розглядаючи клопотання, суд насамперед враховував військовий стан в країні, необхідність збору коштів на потреби ЗСУ та достатність для обвинуваченого в умовах військового стану для виконання його процесуальних обов’язків, запобіжного заходу у вигляді особистого зобов‘язання (ст.194 ч.5 КПК України), незважаючи на тяжкість інкримінованого складу кримінального правопорушення за ч. 5 ст.191 КК України. 

В котрий раз бачимо безперечний вплив умов війни на роботу судочинства та правоохоронних органів, які змушені адаптуватись до таких складних умов та приймати водночас законно обґрунтовані та ефективні рішення. Такі рішення безумовно стануть прецендентними і будуть враховуватись у подальшій судовій практиці в умовах військового стану.