Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зміни, які відбулись у зв’язку з прийняттям Закону України №466-ІХ, в частині індивідуальних податкових консультацій, – Олександр Самарін, аудитор ID Legal Group

У зв’язку з прийняттям Верховною радою України Закону України від 16 січня 2020 року №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», який вступив в силу  23 травня 2020 року, було внесено численні зміни до статей Податкового кодексу України. В нашій статті ми проаналізуємо ключові зміни та доповнення до ст.52 Кодексу , що стосувались подання та  отримання індивідуальних податкових консультацій (далі по тексту – ІПК).

У якій формі може бути надана платнику ІПК?

Тепер Кодексом передбачається, що ІПК можуть бути надані на вибір платника податків не тільки виключно в усному та письмовому вигляді, а й в електронній формі.

 

Які вимоги до складання звернення на отримання ІПК в електронній формі передбачив законодавчий орган?

Для того, щоб отримати ІПК, звернення  платника податків в електронній формі необхідно завіряти кваліфікованим електронним підписом.

 

Яку має юридичну силу електронна форма, за якою буде надана ІПК?

Надана ІПК як в паперовій, та і в електронній формі має однакову юридичну силу.

 

Яким чином оформлюється в частині підпису  посадової особи ІПК (відповідь) в електронній формі?

Якщо ІПК (відповідь), яку надає контролюючий орган, оформлюється в електронному вигляді, то на такий документ повинен бути накладений уповноваженою посадовою особою контролюючого органу електронний підпис згідно з вимогами Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

 

Які ж законодавцем передбачені терміни надання платнику податків ІПК?

Термін  надання ІПК платникові податків, як і раніше визначено в межах 25 календарних днів, але контролюючий орган може продовжити термін надання відповіді  на 15 календарних днів (в попередній редакції – на 10 календарних днів). Тобто, максимальний термін, в межах якого буде надана відповідь від органу ДПС на звернення, відтепер передбачена законодавцем у 40 календарних днів.

 

З повагою,

Олександр Самарін

аудитор ID Legal Group