Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Податок на прибуток для сільськогосподарських виробників. Як обчислюється? – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

Сьогоднішня публікація буде цікава для тих підприємств, які здійснюють діяльність у сфері виробництва сільськосподарської продукції.

Зазначаємо, що на сьогодні, діючим законодавством не визначено, яка саме продукція вважається сільськосподарської.

Це пов’язано з тим, що норма ПКУ (ст.209), якою визначався спеціальний режим оподаткування сільськогосподарських товаровиробників, втратила свою чинність (з 01.01.2017 року). А отже, для цілей оподаткування податком на прибуток, норми ПКУ не дають визначення, яка продукція є сільськосподарською.

А це, означає, що сільськогосподарські товаровиробники повинні визначати звітний період для цілей оподаткування податком на прибуток, за тими ж загальними правилами, які передбачені для платників податку на прибуток.  

А отже, нормою ПКУ (п.137.5) визначено, що для платників податку звітним періодом вважається: квартал, півріччя, три квартали та рік.

Окрім того,нормою ПКУ (п.137.5) визначено, що звітний річний період, встановлюється виключно для наступної категорії платників податку, а саме:

– для новостворених платників податку, відповідно до річної декларації з податку на прибуток за період діяльності такого платника у звітному році;

– для виробників сільськогосподарської продукції;

– для платників податку у яких дохід за попередній рік, складає не більше ніж 20 млн.грн.

Відтак, у разі якщо у сільськогосподарських товаровиробників річний дохід від господарської діяльності не перевищує 20 млн.грн., у такому разі такі платники повинні застосовувати річний звітний період (з 01.01.2020 по 31.12.2020).

У разі, якщо річний дохід від господарської діяльності перевищує 20 млн.грн., для таких сільськогосподарськіх товаровиробників звітними періодами будуть квартал, півріччя, три квартали, рік.

Проте, слід зазначити, що питання стосовно визначення поняття -сільськосподарська продукція потребує законодавчого врегулювання.

Така позиція стосовно даного питання визначена ДПСУ (лист від 06.05.2020 року №1821/6/99-00-07-02-02-06/ІПК).