Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Нововведення стосовно податкових перевірок під час воєнного стану, – Олександр Самарін, аудитор ID Legal Group

Починаючи з 27 травня 2022 року вступив в дію ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану», датований 12.05.2022, який отримав номер 2260-IX (далі по тексту Закон №2260).

Так, на підставі Закону №2260 підпункт 69.2 пункту 69 підр-лу 10 розд. ХХ ПКУ викладений у новій редакції, що податкові перевірки розпочинатись не будуть, а розпочаті перевірки будуть зупинені, окрім таких, як:

а)  перевірки камеральні;

б) позапланові перевірки (документальні), які проводяться на підставі звернень платників податків та/або на основі підстав, які визначені п.п.78.1.7 та 78.1.8 ПКУ, та/або документальні позапланові перевірки платників, за якими одержана податкова інформація, яка розкриває інформацію  стосовно порушень платником законодавства щодо додержання граничних строків отримання товарів по імпортним операціям та/або виручки у валюті по експортним операціям;

в) перевірки фактичні.

Зокрема, податкові перевірки (камеральні) стосовно перевірки податкових декларацій з ПДВ та розрахунків (уточнюючих) до них за звітні податкові періоди:

02, 03, 04, 05.2022 – будуть розпочинатись наступного дня після 20.07.2022 та завершуватись не пізніш ніж 20.09.2022 року;

06, 07.2022 – будуть розпочаті наступного дня після 20.08.2022 та завершені не пізніш ніж 20.10.2022 року.

уточнюючі розрахунки (до податкових декларацій з ПДВ), що подані за звітні податкові періоди до 02.2022 будуть перевірені у термін, який визначено цим пунктом стосовно періоду (звітного), який приходиться день подачі вказаного розрахунку (уточнюючого).

Документальна позапланова перевірки в термін дії воєнного стану проводиться за існування під час здійснення перевірок безпечних, таких як:

доступ, допуск до території, приміщення, та будь-якого майна, які беруть участь у здійснення господарської діяльності та/або є об’єктами оподаткування, або використовуються для одержання доходу (прибутку), або зв’язані з іншими суб’єктами оподаткування такими платниками податків;

доступ, допуск до документів, довідки (ок) щодо фінансово-господарської діяльності, отримані доходи, витрати платників та іншої інформації, яка пов’язана з обрахуванням та оплатою податків, платежів, зборів, про додержання вимог законодавства, контроль за яким покладено на органи ДПС, а також ознайомлення з фінансовою та статистичною звітністю у порядку та на підставі, які визначено законом;

інвентаризація засобів, що є основними, ТМЦ, коштів, зняття залишків ТМЦ та готівкових коштів.

Позапланові перевірки (документальні), які було розпочато та не завершено до 24.02.2022, буде поновлено  та закінчаться протягом 60-ти днів, починаючи з дня, який буде наступним за днем набрання сили цим Законом. Поновлення таких перевірок відбувається на строк, який невикористаний.

Позапланові перевірки (документальні), які було розпочато, та не можуть бути завершено, може бути зупинено до закінчення дії вказаних обставин та/або прибирання перепон стосовно їх проведення за прийнятим рішенням керівником (його заступником або уповноваженою особою) органу ДПС, що буде оформлено відповідним наказом (копію надсилають платнику).

 Зміни до п.п. 69.2. та 69.11 п.69 підр. 10 розд.ХХ ПКУ щодо перевірок декларацій (камеральних) та розрахунків (уточнюючих) /у випадку їх подання/, до яких подається заява про повернення сум відшкодування з бюджету, наберуть законної сили з 02.06.2022 року.

 

З повагою,

Олександр Самарін

аудитор ID Legal Group