Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Про оподаткування доходів, отриманих адвокатом – самозайнятою особою, що провадить незалежну професійну діяльність, – Олег Нікітін, адвокат ID Legal Group

Положеннями діючого законодавства України передбачено здійснення адвокатської діяльності індивідуально адвокатом або в формі адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання. В цій статті піде мова про оподаткування діяльності адвоката, що здійснює незалежну професійну діяльність, як самозайнята особа.

Сьогодні можна говорити про наявність певної «дискримінації» прав адвоката в залежності від обраної ним організаційно-правової форми здійснення адвокатської діяльності.

Так, станом на теперішній час,адвокатські бюро та адвокатські об’єднання мають право обрати спрощену систему оподаткування та сплачувати єдиний податок з усіма перевагами, що передбачає такий режим оподаткування. З 1 січня 2021 року законодавець надав можливість реєструватися адвокатам, як фізична особа- підприємець з ознакою про здійснення незалежної професійної діяльності та, як наслідок, застосувати спрощену систему оподаткування.

Однак, після цих змін в законодавстві, поза увагою залишились адвокати, що здійснюють діяльність індивідуально – без реєстрації себе фізичною особою-підприємцем, що в свою чергу, ставить таких осіб у нерівні умови оподаткування при отримані ними доходів порівняно із іншими категоріями адвокатів.

Таке викладення правових норм призводить до значного обмеження прав та щодо обраної форми діяльності та посилення режиму оподаткування самозайнятих осіб-адвокатів, які проводять незалежну професійну діяльність.

Згідно чинних норм податкового законодавства така категорія адвокатів вимушена сплачувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% бази оподаткування та 1,5% військовий збір.

 

І от приємна новина для такої категорії адвокатів.

29 листопада поточного року у Верховній Раді зареєстрували проект Закону №6358, норми якого передбачають надання права адвокатам, що здійснюють діяльність індивідуально, застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, без додаткової реєстрації їх фізичними особами-підприємцями.

За результатами прийняття цього законопроекту можна очікувати на зменшення податкового навантаження для такої категорії адвокатів та подолання існуючої сьогодні «дискримінації» в здійсненні діяльності адвокатів.

Зокрема, у разі обрання спрощеної системи оподаткування та віднесення себе до платників єдиного податку 3 групи, адвокати-самозайняті особи будуть сплачувати єдиний податок за ставкою 5% доходу. Для платників єдиного податку 2 групи – розмір податків залежить від встановлених фіксованих ставок єдиного податку, але в будь-якому разі не більше 1200 грн. (не більше 20% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року). При цьому треба пам’ятати, що платники єдиного податку 2 групи можуть надавати послуги тільки населенню та/або платникам єдиного податку.

Також треба зазначити, що положення Податкового кодексу України щодо дозволеної кількості найманих працівників для платників єдиного податку 2 групи будуть розповсюджуватися на таку категорію адвокатів не в повній мірі. З урахуванням визначення терміну незалежної професійної діяльності, що міститься в п. 14.1.266 Податкового кодексу, адвокати-самозайняті особи будуть мати право залучати до роботи не більше 4 найманих працівників.

 

Слід також звернути уваги на положення вказаного проекту закону щодо внесення змін до п.133.1.4 ст. 133 Податкового кодексу. Зазначена норма у чинній редакції визначає, що фізичні особи-підприємці (у тому числі, які обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність є платниками податку – резидентами щодо доходів із джерелом їх походження в Україні, виплачених на користь нерезидента.

Запропонована нова редакція цієї норми дозволяє трактувати її таким чином, що платниками податку-резидентами, в розумінні п. 133.1.4 ст. 133 Податкового кодексу, залишаться фізичні особи-підприємці (у тому числі, які обрали спрощену систему оподаткування) та самозайняті особи, які провадять незалежну професійну адвокатську діяльність (діяльність адвоката).

При такому викладенні положень цієї норми виникає питання: чи залишаться інші особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність (нотаріуси, арбітражні керуючі, приватні виконавці тощо) платниками податку-резидентами при виплаті доходів із джерелом їх походження в Україні нерезидентам? На теперішній час це питання залишається відкритим…