Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Загальні поради для обвинуваченого з метою захисту в суді у кримінальних провадженнях, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

Кримінальний Кодекс України налічує 447 статей, тобто стільки ж складів кримінальних правопорушень. Тактика та стратегія захисту підозрюваного (обвинуваченого) у кожному конкретному кримінальному провадженні сугубо індивідуальна, однак ми виділили загальні поради, які можуть допомогти особисто обвинуваченому.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні закінчується ознайомленням підозрюваного та його захисника  з матеріалами кримінального провадження та складанням обвинувального акту.

В більшості випадків, наприкінці ознайомлення з матеріалами кримінального провадження сторона захисту (підозрюваний та його захисник) формують і подають остаточні клопотання органу досудового розслідування, відповідь на які, як правило, негативна.

   Після отримання судом обвинувального висновку та відкриття судової справи, доречно дотримуватись таких порад з метою контролю за судовим процесом і подальшого планування тактики та стратегії захисту:

1.    Щоденно доцільно проводити моніторинг судових рішень у справі та додаткових матеріалів, наданих стороною обвинувачення, або іншими учасниками кримінального провадження. За наявності таких матеріалів, невідкладно ознайомлюватись з ними з метою формування подальших кроків для власного захисту.

2.    Стороні захисту не слід зупинятись в пошуку нових доказів та даних, які вплинуть на доведення невинуватості обвинуваченого. За наявності таких доказів та даних необхідно терміново подати їх до суду (до початку розгляду справи по суті).

3.    Обвинуваченому слід самостійно контролювати весь судовий процес, тому, крім захисника, йому самому необхідно ознайомитись з матеріалами кримінального провадження та доказовою базою, зібраною стороною захисту.

4.    Обвинуваченому доцільно перед кожним судовим засіданням радитись з своїм захисником (захисниками) щодо своїх показань у судовому засіданні, які значно вплинуть на майбутнє рішення суду у справі, або відмові їх давати. Консультація захисника повинна бути максимально детальною, яка передбачає всі можливі варіанти розвитку подій в судовому засіданні та питання, які може поставити прокурор та суддя.

5.    Після кожного судового засідання обвинуваченому спільно з захисником слід проводити аналіз судового процесу, який відбувся, докази та нові дані, які з’явились за цей час, з врахуванням яких коригувати свої дії та покази для майбутніх виступів в суді.

6.    За результатами аналізу попередніх судових засідань формувати та подавати відповідні клопотання до суду.

7.    Крім того, під час розгляду справи по суті в суді, обвинуваченому доцільно регулярно консультуватись зі своїм захисником з приводу найвірогідніших результатів кінцевого розгляду справи, з врахуванням змісту проведених судових засідань, для пошуку максимально прийнятного варіанту для обвинуваченого та з метою своєчасного вжиття відповідних заходів (подачі клопотань).

8.    Ні в якому разі не відхилятись від лінії захисту, розробленої захисником (захисниками), навіть якщо в деяких деталях вона не зрозуміла обвинуваченому.

9.    В разі тримання обвинуваченого під вартою:

– обов’язково залучити до участі у справі свого захисника (захисників),

– слід обмежити коло спілкування по суті справи, крім офіційної дачі показань (після консультації з захисником), до одного захисника (або захисників).

–  враховуючи можливість необмеженості побачень адвоката з підзахисним у слідчому ізоляторі, дотримуватись порад, викладених у пунктах 3-8.  

Нагадуємо, якщо Ви не є фахівцем у галузі кримінального права та процесу, для власного дійсно якісного захисту на стадії досудового розслідування та під час судового розгляду справи, доцільно залучити спеціаліста – адвоката у відповідній галузі.