Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Особливість підготовки відповіді на адвокатський запит, – Олег Нікітін, адвокат ID Legal Group

Кожному хоч раз доводилося мати справу з підготовкою інформації для відповіді на запит адвоката з урахування норм законодавстватазапитуваної інформації.

Адвокат при реалізації наділених йому законом прав та виконанні відповідних обов’язків, може направляти фізичним/юридичним особам/державним органам/підприємствамзапити, в яких міститиметься вимога надати певну інформацію чи копії документів, які фактично підтверджують інформацію із запитуваного питання задля надання правової допомоги конкретно визначеному клієнту. При цьому Законпро адвокатуру (далі – Закон) передбачає, щов такому адвокатському запиті не може бути запитувана інформаціяобмеженого доступу (конфіденційна/службова/ таємна).

Зазвичай розповсюдженою є практика, коли фізична чи юридична особа, або орган державної влади невчасно (з пропущеним строком більше ніж 5 робочих днів), не в повному обсязі або взагалі не надає інформацію (документи) які запитуються у адвокатському запиті, що у свою чергу може стати підставою для притягнення уповноваженої особи суб’єкта звернення до адміністративної відповідальності. 

Адресат, який отримує такий запит повинен перевірити відповідність запитуваної інформації на її приналежність до певного виду, визначеного законами про інформацію та про доступ до публічної інформації, оскільки у разі належності запитуваної інформації до такої, що містить обмежений доступ, розпорядник інформації немає прав та повноважень щодо її поширення.

Законом передбачено, щодо адвокатського запиту обов’язково додаються посвідчені адвокатом копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордер або доручення установи (органу) про надання безоплатної правової допомоги.

Отже, логічно постає питання: який алгоритм дій у разі отримання адвокатського запиту та як на нього правильно реагувати: надати документи чи інформацію, щоб в подальшому уникнути проблемної спірної ситуації, або відмовити у наданні запитуваної інформації з обов’язковим обґрунтуванням такої відмови.

1. При отриманні адвокатського запиту (нарочно, поштою)потрібно звертати увагу на дату його отримання, адже з дня отримання адвокатського запиту Законом встановлено 5-тиденний строк (робочі дні) для надання відповіді (підготовки листа із наданням запитуваної інформації та/абодокументів).

2. Звертаємо увагу на оформленнята зміст адвокатського запиту. Адже бувають непоодинокі випадки, коли запит не відповідає вимогам що ставляться Закон до адвокатського запиту, що дає підстави суб’єкту звернення для відмови у його розгляді.

Можливо виокремити такі ознаки адвокатськогозапиту: 1) посилання на статтю 24 Закону; 2) зазначення номеру та дати договору про надання правової допомоги конкретно визначеному клієнту; 3) опис всіх обставин, які підлягають з’ясуванню (уточненню), тобто задля чого адвокату необхідна інформація та/або документи; 4) прохання надати інформацію або копії документів, які можуть бути дійсно наявними у їх розпорядника; 5) підпис адвоката і посвідчені ним або юридичною особою в трудових відносинах з якою він перебуває копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та ордеру про представництво клієнта перед суб’єктом звернення.

3. Звертаємо увагу на додані адвокатомдо адвокатського запиту копії документів,а саме: свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордеру або доручення установи (органу) про надання безоплатної правової допомоги. Такі документи повинні бути обов’язковопосвідчені адвокатом або юридичною особою в трудових відносинах з якою він перебуває.

Особливо увагу приділяємо розгляду ордеру як письмового документу, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги клієнту.

Ордер в залежності від статусу адвоката видається: адвокатом, адвокатським об’єднанням або адвокатським бюро та обов’язково повинен містити підпис адвоката.

Ордер повинен містити обов’язкові реквізити за встановленою формою, визначені правилами виготовлення, оформлення, зберігання, обліку ордерів, які затверджені рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 № 41.

Серед обов’язкових реквізитів ордеру на який пропонуємо звертати особливу увагу єназва органу (суб’єкта звернення), в якому надається правова допомога адвокатом. Тобто, в ордері повинно бути зазначено, в якому саме органі, установі, підприємстві, або перед якими особами (юридичними чи фізичними) адвокат має право представляти інтереси клієнта.Бувають випадки коли в ордері не завждиконкретизуєтьсяорган, установа, підприємство, або особа,перед якою здійснюється представництво в межах надання правової допомоги.

Зокрема на практиці зустрічались випадки коли в ордері графа «назва органу, у якому надається правова допомога» заповнюються адвокатом, якузагальнена назва системиорганів: «в усіх органах державної влади; в усіх судових інстанцій»,тобто без конкретизації суб’єкта в якому здійснюється представництво під час надання правової допомоги.

В такому випадку, якщо ордер не містить конкретизації органу (назви його), в якому надається правова допомога, суб’єкт звернення має право для відмови у розгляді адвокатського запиту та наданні запитуваної інформації.                     

Аналогічна позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного суду від 05.06.2019 у справі № 9901/847/18.

Таким чином, розглядаючи адвокатський запит доречно здійснити вивчення змісту запитуваної інформації та доданих до нього документів, які підтверджують повноваження адвоката на представництво інтересів клієнта. Відмовляючи у розгляді адвокатського запиту пропонуємо завжди аргументувати свою позицію з посиланням на норми законодавства та рішення Ради адвокатів України.