Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Особливості сплати ПДВ та подання відповідної звітності у період дії воєнного стану, – Олег Нікітін, адвокат ID Legal Group

По мірі того, як в нашому законодавстві відбуваються численні зміни, пов’язані із введенням воєнного стану, у тому числі у сфері оподаткування, ДПС України, як головний орган, що реалізує податкову політику держави, на власному веб-порталі поступово розміщує повідомлення, які по суті є певними роз’ясненнями щодо застосування норм нових прийнятих законодавчих актів у відповідній сфері.

16 березня поточного року ДПС України розміщено повідомлення щодо особливостей сплати ПДВ, подання відповідної звітності та реєстрації ПН/РК у період дії воєнного стану.

Вказане повідомлення, зумовлене прийняттям Закону щодо особливостей оподаткування і подання звітності у період дії воєнного стану (№ 2118-IX від 03.03.2022 р., який набрав чинності 7 березня цього року), зокрема з питань звільнення від відповідальності за порушення термінів сплати ПДВ, подання податкової звітності та реєстрації ПН/РК під час дії воєнного стану.

Оскільки норми вказаного Закону є достатньо загальними, а електронні податкові сервіси працюють з обмеженнями, у платників виникає безліч запитань щодо подальшого виконання ними податкових обов’язків, у тому числі й щодо ПДВ.

 

1. Щодо особливостей формування податкових зобов'язань (далі – ПЗ) та податкового кредиту (далі – ПК) з ПДВ у період до введення воєнного стану та його дії

– ПЗ та ПК з ПДВ за звітний період місяць лютий поточного року формуються на підставі ПН/РК, зареєстрованих у період до 24.02.2022 р. та первинних (розрахункових) документів, наявних у платника щодо операцій по яким ПН/РК не були зареєстровані в ЄРПН.

– ПЗ та ПК з ПДВ у наступних звітних періодах під час дії воєнного стану формуватимуться на підставі первинних (розрахункових) документів, наявних у платника.

*Тобто, у ці звітні (податкові) періоди за відсутності можливості реєстрації ПН/РК в ЄРПН ПЗ та ПК з ПДВ формуються на основі відомостей первинних (розрахункових) документів платника.

 

2. Щодо відображення сум ПЗ та ПК з ПДВ в податкових деклараціях на підставі первинних документів платника та ПН, що не були зареєстровані в ЄРПН

– при наявній можливості відомості про суми ПЗ з ПДВ за звітний період на підставі незареєстрованих ПН/РК та первинних (розрахункових) документів відображаються в табл. 1.1 додатку 1 до декларації, станом на дату подання декларації.

Вказані відомості сприятимуть в подальшому реєстрації вказаних ПН/РК в ЄРПН.

–  суми ПК з ПДВ, сформовані на підставі первинних (розрахункових) документів, отриманих від постачальників (продавців) повинні відображатися в табл. 2.1 додатку 1 до декларації, а покупець при наявній можливості включити до заяви про допущення постачальником (продавцем) помилок в реквізитах ПН/РК чи порушення термінів їх реєстрації (додаток 7 до декларації). При цьому зазначено, що подання платником цієї заяви не спричиняє настання наслідків для притягнення до відповідальності.

Із зазначенням в податковій декларацій сум ПЗ з ПДВ, вказаних у первинних документах платника та ПН/РК не зареєстрованих в ЄРПН формуватиметься показник ∑Перевищ в СЕА ПДВ та зменшуватиметься реєстраційний ліміт суми ПДВ у відповідній системі.

Після припинення/скасування воєнного стану платники зобов’язані здійснити реєстрацію ПН/РК, які не були зареєстровані в ЄРПН в період воєнного стану.

ПЗ та ПК з ПДВ, вказані в поданих деклараціях у період дії воєнного стану на підставі первинних (розрахункових) документів платника в подальшому  обов’язково повинні бути уточнені з урахуванням відомостей ПН/РК, які будуть зареєстровані в ЄРПН.

 

3. Щодо сплати ПДВ до бюджету

Сплата ПЗ з ПДВ, узгоджених в поданих платником деклараціях забезпечується поповненням електронного рахунку в СЕА ПДВ.

ДПС України в подальшому на підставі поданих декларацій/уточнюючих розрахунків будуть сформовані реєстри на перерахування сум ПДВ до бюджету, які направлятимуться Держказначейству з метою забезпечення перерахування сум ПДВ до бюджету.

Кошти зараховані платниками на електронний рахунок в СЕА ПДВ враховуватимуться при здійсненні обрахунку розміру реєстраційного ліміту. 

З детальною інформацією можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576814.html).