Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

В умовах війни, як ніколи, необхідна безумовна можливість учасників процесу використовувати електронний підпис, – Олег Добровольський, партнер ID Legal Group

Кримінальний процесуальний кодекс України вимагає подання до суду для розгляду оригіналів документів. Оригінал документа може бути в паперовій формі або в електронній. Якщо з паперовою формою все зрозуміло і вона вимагає наявності власноручного підпису особи, то з електронною є нюанси, деякі з яких варти чіткого законодавчого врегулювання. 

 

Вимоги ч. 1 ст. 7 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" передбачають, що оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги". 

І тут починаються нюанси, оскільки відповідно до ч. 4 ст. 18 Закону України "Про електронні довірчі послуги» власноручному підпису відповідає лише  «кваліфікований електронний підпис» (ще існує «простий» та «удосконалений»). Кваліфікований електронний підпис видається кваліфікованими надавачами довірчих послуг АЦСК і може зберігатись на флеш-носії або захищеному носії електронних ключів і навіть на сім-картці. 

Діючим законодавством не передбачена окрема відповідальність за крадіжку електронного підпису, оскільки сам факт крадіжки без його подальшого використання не несе як правило ніяких юридичних наслідків. Однак зловмисники вчиняють крадіжку електронного підпису як правило для скоєння інших злочинів (крадіжки грошових коштів або майна). Достовірно довести чи буда здійснена крадіжка електронного підпису або власник надав його добровільно вкрай складно. Однак за фактом вчинення крадіжки коштів або майна викрадення електронного підпису буде визначено лише як один із елементів способу вчинення злочину. Фактично злочинці вчиняючи крадіжку коштів або майна скоюють і підроблення документів за допомогою викраденого електронного підпису. Ми звикли вважати підробленням документів лише виконання злочинцями чужих власноручних підписів та почерку, але тривалий період діджіталізаціі та електронізації в Україні вимагає вдосконалення відповідних норм кримінального права, зокрема ст.358, ст.366 КК України. Ці склади кримінальних правопорушень вимагають оновлення з врахуванням технічного прогресу та введення відповідної відповідальності за підроблення документів з використанням чужого кваліфікованого електронного підпису. 

Незважаючи на тяжкий військовий період, наші законодавці не стоять на місці і ми впевнені, що врегулювання цього та інших питань, яких вимагає технічний прогрес в Україні, не заставлять чекати.