Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

За які дії з електронними грошима вже незабаром може настати кримінальна відповідальність? – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

На стадії розгляду відповідним Комітетом Верховної Ради України знаходиться законопроект №6295 від 08.11.2021 про зміни до законодавчих актів щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення, пов’язані із платіжними послугами.

 

Таким чином, Кримінальний Кодекс України планують доповнити новою статтею 200-1 «Незаконні дії з електронними грошима».

Предметом злочину виступають послуги з випуску електронних грошей та виконання платіжних операцій з ними, а також відкриття та обслуговування електронних гаманців.

Об’єктивна сторона даного кримінального правопорушення виражена у бездіяльності, а саме не здійснення суб’єктом дій з авторизації діяльності при наданні вищевказаних послуг.

 

Що мається на увазі під авторизацією і які дії необхідно виконати, щоб не скоїти даний злочин?

 

У відповідності із положенням п.2 ст.1 Закону України «Про платіжні системи» (надалі – Закон) під авторизацією діяльності розуміють процедуру допуску до провадження діяльності з надання всіх видів платіжних послуг, яка здійснюється шляхом видачі ліцензії та/або включення до Реєстру платіжної інфраструктури.

Згідно вимог ст.11 Закону ліцензію на здійснення платіжних послуг видає Національний банк України виключно юридичним особам шляхом включення до Реєстру відповідних відомостей.

Таким чином, надання платіжних послуг без авторизації діяльності – це фактично здійснення такої діяльності без ліцензії, виданої НБУ.

 

Крім того, для правильної кваліфікації слід розуміти значення понять «електронних» грошей та гаманця.

В розумінні положень ст.1 та Глави 5 Закону:

– електронні гроші мають електронний вигляд, визначені у одиницях та випущені емітентом. Вони приймаються як засіб платежу і є грошовим зобов’язанням емітента.

– електронний гаманець – це фактично обліковий запис в мережі Інтернет для обліку, зберігання електронних грошей та здійснення операцій з ними.

Емітенти електронних грошей чітко визначені Законом і їх коло обмежене.

 

 

Для прикладу, в залежності від форми електронні гроші можуть бути у вигляді інформації всередині комп'ютерних мереж «network-based» – а можуть мати прив'язку до платіжних смарт-карток.

Найвідоміші такі види електронних грошей:

  • WebMoney в Європі і Америці, QIWI, EasyPay (Білорусь) – мережеві приватні валюти;
  • PayPal, GlobalMoney – мережеві фіатні гроші;
  • Електронні скарбнички на картах Visa, MasterCard, НСМЕП – карткові фіатні гроші

·     Яндекс.Деньги – мережева приватна валюта

 

Найсуворіша санкція статті 200-1 КК України (за ч.2) передбачає кримінальну відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 5 до 10 тисяч н.м.д.г. (від 85000 грн. до 170 000 грн.) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Прийняття законопроекту №6295 потягне за собою створення черги на отримання відповідної ліцензії НБУ, однак юридична особа, яка здійснює надання послуг в сфері електронних платіжних систем, зробить це тільки одного разу, оскільки строк дії такої ліцензії необмежений.

Попередньо відомо, що стаття 200-1 КК України буде підслідна Бюро економічної безпеки.

Врегулювання законодавства в сфері електронних платіжних систем та встановлення відповідальності, на нашу думку, може позитивно вплинути на якість даного виду послуг та майбутньої ідентифікації суб’єкта надання таких послуг.