Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Чекаєте на ревізора? Частина ІІІ. На думку податкової Ваше підприємство скористалось «ризиковим» кредитом?

Частина ІІІ. На думку податкової Ваше підприємство скористалось «ризиковим»кредитом? Чекайте на ревізора!

За чітко відпрацьованою методикою податківці проводять моніторинг так званого «незаконно сформованого податкового кредиту».

В основі такої методики – виявлення постачальника з «ознаками фіктивності».

З логічних міркувань фіскального органу – якщо підприємство – постачальник з «ознаками фіктивності», то воно, за визначенням, не могло і не може здійснювати реальні поставки товарів, надавати послуги чи виконувати роботи для своїхпокупців (замовників).

Першочерговим кроком податкового органу в даному випадку буде підготовка та направлення запитупро надання пояснень та документальних підтверджень по взаємовідносинах з таким постачальником.

Тому, шановні колеги, не зволікайте і відповідайте на запити податкових органів. Так як,надання достатньо обґрунтованої відповіді – це Ваш захист від візиту ревізора. Або ж за допомогою зверніться до професіоналів.

Проведення такої перевірки, як правило, буде можливим лише, якщо Ви протягом 10 днів не надали відповідь та документи на запит податкової служби, або, за міркуванням фіскального органу, надали не в повному обсязі.

З практичного досвіду у більшості випадків запити податкових органів, направлені платникам податків, не мають законодавчих підстав, відповідно й підстави виходу на перевірку – відсутні.

Водночас, якщо податкова призначає позапланову перевірку підприємства по взаємовідносинах з таким постачальником, в результаті висновки такої перевірки практично завжди будуть негативними для платника податків.

Питання адміністративного або судового оскарження дій та рішень податкового органу постануть невідкладно.

Відповідно, необхідно першочергово визначитись з законодавчою стратегію захисту, як на етапі надання відповіді на запит, так і на етапі доцільності допуску фіскальних органів до перевірки.

Слід звернути увагу і на інші існуючі обмеження в 2015 і 2016 роках стосовно проведення перевірок – це обсяг доходу до 20 млн. гривень за попередній календарний рік. По таких платниках перевірки здійснюються виключно з дозволу Кабміну; за рішенням суду або у відповідності з вимогами Кримінального процесуального кодексу; за заявою підприємства.

Не поширюються ці обмеження на суб’єктів господарювання, які ввозять, виробляють або реалізують підакцизні товари та на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноти нарахування та сплати ПДФО, єдиного соціального внеску, відшкодування ПДВ.

Крім того, зменшено податковий тиск на платників податків.Відтепер заборонено використовувати акт перевірки будь-якими державними органами як підставу для висновків стосовно взаємовідносин платника податків з його контрагентами у випадках не направлення ППР платнику податків, або його скасування в адміністративному або судовому порядку (раніше обов’язок був передбачений, але через відсутність відповідальності контролюючі органи ним нехтували).

Сьогодні існує безліч перспектив отримати позитивний, законодавчо обґрунтований результат на кожному етапі спілкування з фіскальним органом! Головне правильно обрати стратегію як спілкування, так і захисту.

 

Керівник податкового та митного департаменту

Наталія Сухарева