Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Міжнародні експерти – камінь спотикання у створенні Антикорупційного суду, – Олег Добровольський, партнер ID Legal Group

Історія створення в Україні Антикорупційного суду триває третій рік – з весни 2016 року.

Нагадаємо, головні положення законопроекту "Про Вищий антикорупційний суд". По-перше, обмеження розміру збитків, необхідних для розгляду справ в Антикорупційному суді, – перевищення мінімум у 500 разів прожиткового мінімуму (881000 гривень). По-друге, встановлення високих вимог до кандидатів у судді, включаючи перевірки на детекторі брехні. По-третє, кандидатів у антикорупційний суд обиратиме Вища кваліфікаційна комісія суддів за допомогою Громадської ради міжнародних експертів, яка виконуватиме дорадчу функцію.

До складу Громадської ради міжнародних експертів адміністрація президента пропонує залучати міжнародні організації, з якими Україна співпрацює в галузі боротьби з корупцією, тоді як іноземні партнери, які фінансують і забезпечують технічно антикорупційні реформи, позбавлені такого права.

Стосовно думки західних партнерів, то Венеціанська комісія пропонує, щоб представники громадськості та західних партнерів мали право вето щодо кандидатур кандидатів, які не пройдуть перевірку на доброчесність. Завдяки таким правам судді Антикорупційного суду не будуть підконтрольні Вищій кваліфікаційній комісії суддів, і, відповідно, президенту України.

Верховна Рада планувала ухвалити закон про Антикорупційний суд до початку літа. Проте не встигли. Наступна спроба розгляду запланована на цей тиждень. Вдасться чи ні подивимось. Проблема полягає у великий кількості поправок до законопроекту, що може затягнути друге читання. Досі не вирішено головне – повноваження міжнародних експертів у відборі кандидатів до Антикорупційного суду.

На нашу думку, найважливіше у роботі майбутнього антикорупційного суду – об’єктивність правосуддя; відсутність у пріоритеті статистики; розгляд справ вузького кола, чітко визначеного законом; реальний захист прав та інтересів особи, суспільства та держави від корупційних посягань; а ефективність і необхідність впливу міжнародних експертів ми зможемо оцінити тільки після початку роботи суду. 

 

З повагою,

Олег Добровольський

партнер юридичного об’єднання

ID Legal Group