Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Подання скарги на рішення про блокування податкових накладних, – Євгеній Волик, податковий консультант ID Legal Group для видання «Юрист&Закон»

Стаття опублікована в журналі «Юрист&Закон» № 16

Блокування реєстрації податкових накладних  останніми часом значно набрало обертів та є головною проблемою бізнесу на цей час. Про зупинення реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування стає відомо з квитанції, яку отримують суб’єкти господарювання. У квитанції зазначаються критерії ризику здійснення операції, що призвели до блокування, згідно Постанови № 1165. Разом із блокуванням податкової накладної компанію може бути віднесено до ризикових платників податку, що в свою чергу призведе до блокуванню всіх майбутніх накладних. Тому у такому випадку потрібно в першу чергу оскаржувати рішення комісії регіонального рівня яким включено компанію до ризикових платників податку, а потім розблоковувати податкові накладні.

Відповідно до ст. 56 ПКУ платники податку мають право оскаржити  рішення, які прийняті контролюючим органом, в адміністративному або судовому порядку.

Скарга подається в електронному вигляді до Державної податкової служби, на основі викладених пояснень. Термін розгляду становить 10 днів без можливості його продовження. Проте, такий варіант вирішення проблеми здебільшого не приносить бажаного результату, тому краще звертатись із оскарженням рішення відразу до суду.

Для судового оскарження позовна заява подається до окружного адміністративного суду за місцем реєстрації платника податку або податкового органу. Також до позову додаються всі копії документів, які були надані до контролюючого органу раніше, та нові докази, які посилять Вашу правоту.

У разі позитивного результату, рішення суду необхідно надіслати до Державної виконавчої служби, а вже сам процес реалізації рішення потрібно контролювати та моніторити. Для цього використовують такі інструменти:

  • звернення до податкової щодо виконання рішення суду;
  • судовий контроль за виконанням рішення суду
  • контроль стану виконавчого провадження та дій державного виконавця
  • звернення до Офісу бізнес-омбудсмена з метою вжиття заходів впливу на податкову

Фінальним результатом проведених робіт та заходів суб’єкт господарювання має бути виключений з переліку ризикових платників податку, а податкові накладні та розрахунки коригування  зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних.

 

З повагою,

Євгеній Волик

податковий консультант

ID Legal Group