Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Лікарняні, кредити та ЖКГ. Чергові зміни до законодавства у зв’язку з карантином, – Олег Добровольський, голова Комітету ААУ з податкового права

Продовжуємо наші публікації стосовно змін до інших Законів, які спричинені ситуацією з введення в дію карантину, та направлені на підтримку бізнесу та громадян в України.

Зокрема, в нашій публікації розглянемо зміни до законодавчих актів,  внесених Законом України №129-ІХ (№129-ІХ) з наступних питань:

  • щодо механізму надання та оплати лікарняних листів громадянам, у зв’язку з проведенням заходів щодо припинення поширення короно-вірусу;
  • щодо не застосування штрафів за договорами про споживчі кредити;
  • щодо не застосування пені за здійснені несвоєчасно платежі за житлово-комунальні послуги.

Щодо надання та оплати лікарняних листів

Внесеними змінами до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що допомога виплачується Фондом з шостого дня непрацездатності застрахованої особа, за обставинами якщо така особа знаходиться у лікарні, або знаходиться на самоізоляції під наглядом лікарів, за проведеними заходами, які спрямовані на запобігання поширення короно-вірусу.

Така допомога виплачується у розмірі 50% середньої зарплати. При цьому, страховий стаж такої особи не береться до уваги.

 

Щодо звільнення від штрафів за договором споживчого кредиту

Внесеними змінами до ЗУ «Про споживче кредитування» визначено, що у разі прострочення виконання зобов’язання перед кредитором за користування кредитом за договором про споживчий кредит, отримувач такого кредиту звільняється від штрафів та пені у періоді з 01.03.2020 по 30.04.2020 року. Окрім того, внесена заборона щодо збільшення розміру процентів за користування кредитом у періоді з 01.03.2020 по 31.05.2020 року.

 

Щодо не застосування пені за несвоєчасну сплату платежів за житлово-комунальні послуги

Внесені Законом України (№129-ІХ) зміни до законів призупинили (до 01.07.2020 року) дію норми щодо нарахування та сплати пені за несвоєчасну сплату платежів за надані житлово-комунальні послуги, які надавалися споживачам таких послуг.