Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Інструмент податкового планування через надання фінансової допомоги. Чи є перспективи? – Тетяна Савчук, аудитор ID Legal Group

Багатьох з нас цікавить що ж нового  та цікавого в оподаткуванні підготувала держава у новому році? Так би мовити «подаруночки під ялиночку» для бізнесу. Подарунків багато.  На одне з нововведень хотілося б звернути увагу тих, хто використовував для оптимізації безповоротну допомогу.

Як ми знаємо, фінансова допомога між суб’єктами господарської діяльності виступала механізмом оптимізації податку на прибуток. Механізм оптимізації полягав у наступному. Підприємство платник податку а прибуток, що застосовує податкові різниці,надавши безповоротну допомогу (у вигляді коштів або безоплатно наданих товарів, послуг) платнику податку на прибуток (чи фізичній особі, яка є платником податку на доходи фізичних осіб – ФОП на загальній системі), відповідно до діючої включно до 31.12.2021 року норми пункту 140.5.10 ст. 140 ПКУ мав змогу включити до складу витрат суму такої безповоротної фінансової допомоги. У надавача такої допомоги не виникала податкова різниця, яка б збільшувала фінансовий результат до оподаткування на суму наданої безповоротної фінансової допомоги. Тобто, надавач спокійно відносив надану безповоротну допомогу на витрати і економив суму податку на прибуток в обсязі, розрахованому із суми такої допомоги.

Отримувач допомоги, в свою чергу, був зобов’язаний включити отриману допомогу до свого доходу. Важливим моментом, що власне і створював ефект оптимізації, було те, що отримував цю допомогу такий платник податку на прибуток, який мав непокриті збитки попередніх періодів, або від’ємний результат поточного звітного періоду. Відтак збільшення доходу не впливало на збільшення оподатковуваного доходу, якого просто не виникало і, як результат, податок на прибуток з абсолютної суми  безповоротної допомоги  був відсутній у обох платників податку (надавача та отримувача безповоротної фінансової допомоги).

Зрозуміло, що аби кому, безповоротну допомогу не нададуть. Така оптимізація властива компаніям, що входять до однієї фінансово-промислової групи, які здійснюють спільне податкове планування та перебувають під контролем одного й того ж бенефіціарного власника. До слова, цією нормою можна ще скористатись за результатами 2021 року.

Однак, з введенням в дію Закону № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 р. (законопроект №5600) з 01 січня 2022 року правила дещо змінилися. Зміни полягають в тому, що відсутність податкових різниць буде залишатись лише у випадку, якщо отримувач не буде збитковим платником податків. Так, нова редакція вище зазначеної норми передбачає, що з 01.01.2022 року при наданні безповоротної допомоги платнику податку на прибуток, пов’язаній особі, яка мала збитки за рік попередній року в якому надається така допомога, надавач безповоротної фінансової допомоги не зможе уникнути застосування податкової  різниці в сторону збільшення фінансового результату до оподаткування, якщо ця допомога буде попередньо віднесена до витрат.

Отже, можна підсумувати, що такий інструмент податкового планування як надання безповоротної фінансової допомоги між пов’язаними особами з непокритими збитками попередніх звітних періодів починаючи з 2022 року вже не є діючим. Споріднені компанії вже не зможуть прийти на допомогу один одному за коментованою схемою.

Однак, можна порадіти, що зміна не торкнулася отримувачів ФОПів, що перебувають на загальній системі та платників податку на прибуток – не пов’язаних осіб, навіть і зі збитками.