Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зміни, які відбулись у зв’язку з прийняттям Закону України №466-ІХ, в частині оскарження рішень, прийнятих контролюючими органами, – Олександр Самарін, аудитор ID Legal Group

На початку 2020 рокуВерховною радою України був прийнятий Закон України від 16 січня 2020 року №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (набрав чинності 23 травня 2020 року), яким було внесено зміни до багатьох статей Податкового кодексу України. В цій статті ми проаналізуємо ключові зміни та доповнення до ст.56 Кодексу, що стосувались оскарження рішень, прийнятих контролюючими органами.

Які ж встановлені терміни адміністративного оскарження податкових повідомлень-рішень?

Тут необхідно звернути Вашу увагу на те, що, як це було встановлено у попередній редакції Кодексу, термін, який відводиться на адміністративне оскарження рішення ДПС визначено в межах десяти робочих днів.  При цьому платник податків наділений правом оскарження протягом вказаного терміну, що має початок свого відліку за днем отримання таким платником податкового повідомлення-рішення (іншого рішення органу ДПС), яке оскаржується.

Як бути платникам, які пропустили встановлений десятиденний термін?

У зв’язку з внесенимизмінами, законодавцем передбачено , що у платників податків з’явився шанс продовжити встановлений термін шляхом наступних дій. У разі, якщо встановлений термін пропущений з поважних причин, платнику податків необхідно подати клопотання про поновлення пропущеного строку на подання скарги в адмінпорядку разом з копіями документів (за наявності), які підтверджують поважні причини перевищення такого терміну.

З огляду на вищевказане, виникає питання: протягом якого строку дозволено подати  клопотання про поновлення пропущеного строку?

Законодавцем передбачено, що для подання такого клопотання встановлюється шестимісячний термін з дати закінчення строку для подання скарги, який пропущений.При цьому скарги на рішення органів ДПС (територіальних) подаються до центрального органу ДПС.

Звертаємо Вашу увагу на те, що у статті 56 Кодексу з’явивсяновий пункт 56.31. Цим пунктом передбачено, що нерезидентами, які проводять діяльність в Україні через відокремлені підрозділи (в т.ч. постійні представництва)можуть бути подані скарги до контролюючого органу, який прийняв рішення (що оскаржуються) щодо таких нерезидентів, а саме:

–       рішення, відповідно до якого нерезидент взятий на податковий облік;

–       в податковому повідомленні-рішенні грошове зобов’язаннявизначено за порядком, передбаченимпідпунктом 141.4.2 п.141.4 ст.141 Кодексу (особливості оподаткування нерезидентів).

–       в податковому повідомленні-рішенні грошове зобов’язаннявизначено за порядком, передбаченимпідпунктом117.1 та 117.4  ст. 117 Кодексу (порушеннявстановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах);

–       в податковому повідомленні-рішенні грошове зобов’язаннявизначено за порядком, передбаченим п.133.3 ст.133 Кодексу (постановка на облік в контролюючому органі постійного представництва)

            При цьому, слід зазначити, що у випадку, коли орган ДПС прийняв рішення про відмову у задоволенні скарги, поданої нерезидентами, такі платники залишають за собою право на оскарження рішення органу ДПС (територіального) шляхом звернення до органу ДПС вищого рівня.

 

З повагою,

Олександр Самарін

аудитор ID Legal Group