Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Кого звільнили від сплати податку на землю та нерухомість, – Євгеній Волик, податковий консультант ID Legal Group

Для певної частини населення відмінили зобов’язання сплати податку на нерухомість та земельного податку. Згідно законопроекту № 7632 українці матимуть змогу не сплачувати зазначені податки до завершення бойових дій, проте є деякі нюанси: не всі зможуть скористатись такою змогою та звільнення працюватиме у різні терміни. Головне що від сплати податку будуть звільнятись власники житлової і нежитлової нерухомості в незалежності від статусу (фізична або юридична особа).

Від сплати податку на землю звільняються власники земельних ділянок, які розташовані на тимчасово окупованій території  або в зоні проведення бойових дій.

Проте, законом передбачено такі терміни звільнення від сплати податку:

  • для фізичних осіб:
  • з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року;
  • з 1 січня 2023 року по останній місяць, в якому закінчиться активна фаза бойових дій або окупація.
  • для юридичних осіб:
  • з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року;
  • з 1 січня 2023 року по останній місяць, в якому закінчиться активна фаза бойових дій або окупація.

Звільняються від сплати податку на нерухомість власники нерухомого майна (житлового або нежитлового), що знаходиться на окупованій території або у зоні бойових дій.

Податкові канікули із земельного податку можуть пролонгувати громадянам в індивідуальному порядку при умові, якщо земельна ділянка містить вибухонебезпечні снаряди. У такому разі власнику необхідно звернутись із заявою до місцевої ради.

Слід звернути увагу, що терміни для фізичних та юридичних осіб відрізняються:

  • фізичні особи підприємці звільняються від плати податку на житлове майно за 2021 та 2022 рік повністю, а в 2023 по останній місяць (включно), в якому активна фаза бойових дій або окупація.
  • юридичні особи будуть звільнені від оплати податків за житлову та нежитлову нерухомість з 1 березня по 31 грудня 2022 року. В 2023 році – по останній місяць (включно), в якому активна фаза бойових дій або окупація. Для фізичних осіб терміни для податку на нежитлову нерухомість діятимуть як і для юридичних осіб.

Території, стосовно до яких будуть застосовані зазначені канікули, затверджені Міністерством  з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Наказом № 309 та будуть  застосовуватися податковою в повному обсязі.

 

З повагою,

Євгеній Волик

податковий консультант

ID Legal Group