Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Медичні профілактичні огляди – чи є ПДВ? – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

В нашій сьогоднішній публікації, надамо відповідь на питання: чи оподатковуються ПДВ, операції з проведення медичних оглядів в профілактичних цілях.

Насамперед, з’ясуємо якими нормами чинного законодавства передбачено проведення медичних оглядів працівників.

Зокрема, нормою ЗУ «Про охорону праці» (ст.17 ЗУ№ 2694-ХІІ) визначено, що роботодавець повинен організувати та оплатити кошти за проведення медичних оглядів працівників.

Наразі, Законом № 2694-ХІІ передбачено, проведення медичних оглядів працівників, як при прийнятті на роботу так і для проведення періодичних медоглядів з визначенням переліку таких працівників, а саме:

– для  працівників, які зайнятті на важких роботах;

– для  працівників, які зайнятті на шкідливих або небезпечних умовах праці;

– для працівників, які потребують професіонального відбору (добору).

При цьому, такі медогляди повинні проводитися закладами охорони здоров’я з наданням мед. висновку.

Перш за все, зазначаємо, що нормами ПКУ визначено правові основи щодо оподаткування податком на додану вартість.

Зокрема, нормою ПКУ визначено, що операції з надання послуг з охорони здоров’я, закладами охорони здоров’я, що мають відповідну ліцензію, звільняються від оподаткування ПДВ (п.п.197.1.5) за виключенням послуг, які визначені у п. п. «а» —-«о».

Наразі, нормою п.п.  «в» п.197.1.5 ПКУ визначено: щодо до виключення з основного правила потрапили послуги з охорони здоров’я з проведення профілактичних медичних оглядів та надання висновку про стан здоров'я на прохання громадян.

Відтак, надання послуг з проведення профілактичних медоглядів з наданням висновку на прохання громадян, підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.

Звертаємо увагу, що у разі якщо у роботодавця виникає обов’язок, згідно норм чинного законодавства щодо проведення медичних оглядів своїх   працівників та такі медогляди проводяться закладами охорони здоров’я, які мають відповідну ліцензію для проведення своєї діяльності, у такому разі такі операції звільняються від оподаткування ПДВ, оскільки такі операції не підпадають під виключення із правил (п.п.197.1.5 ПКУ). При цьому, неважливо, хто здійснює оплату за проведення медогляду працівник, або роботодавець.

Така позиція з приводу зазначеного питання, визначена ДПСУ у листі від 13.07.2020 №2815/6/99-00-05-06-06/ІПК.