Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Про затвердження переліку товарів щодо ввезення яких застосовується відстрочка зі сплати митних платежів, – Олег Нікітін, адвокат ID Legal Group

Інформуємо, що 9 березня 2022 року Урядом прийнято постанову № 236 (цієї ж дати вона набрала чинності, оскільки була опублікована в офіційному друкованому виданні), якою зокрема затверджено перелік товарів щодо ввезення яких застосовується відстрочка зі сплати митних платежів (далі – Перелік).

Згідно із п. 1 вказаної постанови під час дії воєнного стану ввезення, декларування та митне оформлення товарів в митному режимі імпортуздійснюється таким чином:

–  поданням попередньої МД, в якій міститься вся необхідна інформація для випуску товарів в обіг, без пред’явлення митному органу цих товарів;

–  у місці перетину митного кордону або в будь-якому митному органі шляхом подання МД, що заповнена у звичайному порядку.

Митне оформлення товарів, вказаних у п. 1 постанови № 236, здійснюється без застосування заходів нетарифного регулювання (п. 2 цієї постанови).

Пунктом 3 постанови № 236 передбачено, що ДМС та територіальним органам надано можливість здійснювати відстрочку щодо сплати митних платежів стосовно товарів, вказаних у Переліку за письмовими заявами платників податків, які подаються одночасно із митними деклараціями.

В подальшому внесення змін до поданої оформленої митної декларації, які пов’язані зі сплатою митних платежів забезпечується оформленням аркушу коригування, що подається в строки та в порядку, встановленому законом (п. 4 постанови № 236).

До вказаного Переліку включено 3 групи товарів (лікарські засоби, що дозволені для виробництва та застосування в нашій державі, внесені в Держреєстр лікарських засобів; медичні вироби, внесені в Держреєстр медичної техніки й виробів медичного призначення/відповідають вимогам технічних регламентів; 15 основних видів продуктів харчування).

Вказана постанова КМУ як зрозуміло з її преамбули має тимчасовий характер застосування.