Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Надання державою матеріальної допомоги внутрішньо переміщеним особам та цивільному населенню в період дії воєнного стану в нашій державі, – Ельвіна Гаврилюк, адвокат ID Legal Group

19 квітня поточного року набула чинності постанова КМУ від 16.04.2022 № 457 «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України» (далі – Постанова № 457), відповідно до якої Уряд чітко визначив коло осіб, які мають право на одержання від держави матеріальної допомоги у зв’язку із вторгненням РФ на територію України.

Так, у п. 1 зазначеної вище постанови установлено, що на державну підтримку мають право такі категорії осіб:

 

1)  внутрішньо переміщені особи (далі – ВПО), інформація про яких наявна у відповідній Єдиній базі даних про таких осіб,– на отримання грошової допомоги на проживання, яка надається у відповідності до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 № 332 (далі – Порядок № 332).

При цьому звертаємо увагу, що положеннями Постанови № 457 Уряд України визначив, що в березні та квітні цього року грошову допомогу на проживання отримають всі без виключення ВПО, а з початком травня місяця 2022 року право на отримання такої допомоги вже надається ВПО:

 

–           які переїхали з територій громад, де йдуть воєнні/бойові дії чи які знаходяться в тимчасовій окупації/оточенні/блокаді, в тому числі осіб, які переїхали з тимчасово окупованої території АРК та м. Севастополя;

–           у яких житло зруйноване/непридатне для проживання через їх пошкодженням та ті, які звернулися за компенсацією втрат шляхом подання відповідної заяви, серед іншого за допомогою Порталу Дія.

Водночас зазначаємо, що розмір грошової допомоги на проживання, визначеної положеннями Порядку № 332, залишається незмінним, а саме:

·      для дітей і для осіб з інвалідністю – 3 000 грн.;

·      для інших громадян – 2 000 грн.

 

Перелік громад, які знаходяться в районі проведення воєнних/бойових дій чи які знаходяться в тимчасовій окупації/оточенні/блокаді, складається в електронному вигляді згідно із Положенням, затвердженим постановою КМУ від 07.05.2022 № 562 (набрання чинності з 14.05.2022), а у випадку відсутності технічної можливості для складання вказаного переліку в електронному вигляді, то такий перелік затверджується наказом Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міськвійськадміністрацій.

На сьогодні зазначений перелік громад, який затверджений наказом Мінреінтеграції, постійно оновлюється на офіційному вебсайті цього державного органу (https://minre.gov.ua/documents) в залежності від військової та соціальної ситуацій на території України.

Також, 16.05.2022 на офіційному вебсайті Мінреінтеграціїв розділі «Новини» (https://www.minre.gov.ua/news/rozyasnennya-yak-otrymaty-status-vnutrishno-peremishchenoyi-osoby)опубліковані роз’яснення з алгоритмом дій щодо отримання громадянами статусу ВПО, який є обов’язковим для отримання матеріальної допомоги на проживання з травня 2022 року, з урахуванням визначених вище умов.

2) громадяни, які евакуюються із населених пунктів, що знаходяться в районах, де йдуть воєнні/бойові/можливі бойові дій, до районів, які є безпечними для проживання, – на отримання гуманітарної/іншої допомоги призначеної для цивільного населення під час дії воєнного стану у відповідності до Порядку, який затверджений постановою КМУ
від 07.03.2022 № 220 або матеріальної допомоги, які надаються міжнародними організаціями у порядку, передбаченому постановою КМУ
від 16.04.2022 № 455;

3) громадяни, які проживають у звільнених від окупації населених пунктах та які не мають та не мали статусу ВПО також мають право на отримання гуманітарної/іншої допомоги, яка призначена для цивільного населення протягом воєнного стану в Україні згідно із  Порядком, затвердженимпостановоюКМУвід07.03.2022 № 220.

Крім того, згідно із п. 3 Постанови № 457 ВПО та цивільному населенню також можуть надаватися інші види допомоги, зокрема у формі грошових виплат шляхом:

 

–            надання допомоги міжнародними організаціями, з урахуванням визначених та закріплених домовленостей стосовно реалізації програм між ЦОВВ, уповноваженим на формування та реалізацію держполітики у відповідній сфері, та відповідною міжнародною організацією;

 

–            встановлення виконавчими органами сільських, селищних, міських рад за рахунок власних коштів та благодійних надходжень додаткових гарантій щодо соцзахисту населення відповідно до ст. 34 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

Відповідно до п. 2 Постанови № 457 для громадян, які проживають у населених пунктах, які знаходяться в тимчасовій окупації, оточенні/блокаді, нарахування і виплата всіх належних соцвиплат таких як пенсія, соцдопомога, пільги, субсидії та інші виплати здійснюються в повному обсязі,враховуючи положення постанов КМУ від 26.02.2022 № 162 та від 11.08.2022 № 214.

Також Постановою № 457 затверджено порядок надання гуманітарної/іншої допомоги цивільному населенню під час дії воєнного стану.

Інформуємо, що більш детально зі змістом цього Порядку можна ознайомитися на офіційному вебсайті Верховної Ради України.

 

З повагою,

Ельвіна Гаврилюк

адвокат IDLegalGroup