Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Розмежування відповідальності директора та головного бухгалтера в розумінні статті 212 КК України, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

Суб’єктом складу кримінального правопорушення, передбаченого ст.212 КК України (умисне ухилення від сплати податків), є службові особи суб’єкта підприємницької діяльності або фізична особа-підприємець. Якщо у випадку притягнення до, кримінальної відповідальності фізичної особи-підприємця зрозуміло коло відповідальності за конкретні дії, то у випадку відповідальності службових осіб підприємства відповідальність може настати за конкретні дії, в межах повноважень та відповідальності директора або головного бухгалтера.

Директор не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ст.212 КК України за вчинення головним бухгалтером дій, які призвели до ненадходження до бюджету коштів у вигляді несплати податків, зборів або платежів. Так, наприклад, головний бухгалтер не включив (помилково або умисно) у склад оподатковуваного прибутку фінансово-господарські операції, документи по яких директор надав йому вчасно та в повному обсязі. За таких обставин, кримінальну відповідальність (за наявністю достатніх доказів) несе головний бухгалтер за ст.212 або ст.367 КК України в залежності від суб’єктивної сторони складу злочину.

Головний бухгалтер підприємства, за умови відсутності попередньої змови з директором, не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за включення, наприклад, до складу податкового кредиту сум фінансово-господарських операцій, документи по яких надані йому директором виявились підробленими або містять завідомо неправдиві відомості. За таких обставин до кримінальної відповідальності (за наявності достатніх доказів) може бути притягнутий директор за ст.212, ст.366 КК України.

Також, існують випадки притягнення до кримінальної відповідальності обох службових осіб підприємства. Це відбувається, як правило, за доведеності попередньої змови між ними і виключно за умисний злочин, тобто не можуть бути притягнуті за одне і теж діяння за ст.367 КК України (службова недбалість), склад якої передбачає суб’єктивну сторону у формі необережності, одночасно і директор і головний бухгалтер підприємства.

У кожному конкретному випадку за різних обставин кваліфікація дій службових осіб підприємства визначається індивідуально. Тому з метою запобігання неправильної кваліфікації дій у кримінальних провадженнях, і як наслідок безпідставне притягнення до кримінальної відповідальності, радимо звертатись за захистом своїх прав та інтересів до фахівців – адвокатів в галузі податкового права та кримінального процесу.